Joi, 28 martie s-au împlinit șapte ani de la prima intervenție SMURD în județul Caraș-Severin.
De la înființare și până în prezent, echipajele SMURD Caraș-Severin au fost solicitate să intervină în peste 15.400 de cazuri, din care aproape 600 doar anul acesta, și au asistat peste 15.600 de persoane, din care aproape 1.900 de copii.
Cele șapte ambulanţe SMURD şi celelalte autospeciale care au în complet modul de prim ajutor, dar fără posibilitate de transport pacient, din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin, sunt deservite de aproape 250 de pompieri militari – paramedici atestați pe diferite niveluri de competență.
Scurt istoric
În data de 21.03.2012, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin avea loc inaugurarea, în cadru festiv, a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Caraș-Severin, în prezența Ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului din cadrul MAI, Mihai Capră și a oficialităților județene.
Atunci, SMURD-ul avea în dotare 3 ambulanţe de prim ajutor calificat de tip B repartizate astfel: o ambulanţă la Detaşamentul de Pompieri Caransebeş, o ambulanţă la Secţia de Pompieri Oraviţa și o ambulanţă la Garda de Intervenţie nr. 2 Bozovici.
În dotarea SMURD se mai afla şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă de tip C, care însă nu a putut fi operaţionalizată deoarece nu s-a reușit asigurarea unei linii de gardă permanente, din lipsa personalului de specialitate (medici şi asistenţi medicali cu specialitatea în medicina de urgenţă).
În anul 2014, în urma demersurilor efectuate de către inspectoratul nostru, se aprobă reclasificarea ambulanţei de terapie intensivă mobilă de tip C în ambulanţă de prim ajutor calificat de tip B, iar în anul 2015 aceasta se operaţionalizează în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa.
În anul 2015 intră în dotarea inspectoratului şi o autospecială transport personal şi victime multiple care este operaţionalizată, în acelaşi an, în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa.
În urma implementării unor proiecte cu finanțare din fonduri europene de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în luna decembrie 2018, inspectoratului nostru i-au fost repartizate alte două ambulanțe de prim ajutor calificat de tip B, care funcționează în cadrul Detaşamentelor de Pompieri Reșița și Caransebeş.