Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a semnat un nou proiect transfrontalier, cu o valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg IPA România-Serbia. Consiliul Județean Caraș-Severin implementează un nou proiect ambițios pentru creșterea rezilienței în fața situațiilor de urgență din zona transfrontalieră româno-sîrbă.
Partenerii Consiliului Județean Caraș-Severin în cadrul acestui proiect sînt: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al Județului Caraș-Severin, Orașul Vârșeț și Inspectoratul de Jandarmi Județean „G-ral de brigadă Vasile Zorzor” Caraș-Severin.
Reziliența/rezistența inteligentă transfrontalieră înseamnă consolidarea colaborării între autoritățile române și sîrbe, prin schimburi de bune practici și strategii comune de intervenție, implicarea comunităților locale, atît în prevenirea, cît și în gestionarea situațiilor de urgență, dar și utilizarea echipamentelor de ultimă generație pentru intervenții mai rapide și mai eficiente în caz de incendii, inundații sau accidente chimice, biologice, radioactive ori nucleare.
Situațiile de urgență care pot apărea în zona de graniță necesită acțiuni comune de consolidare a protecției și prevenirii unor astfel de situații, antrenament adecvat pentru specialiștii din acest domeniu și creșterea gradului de conștientizare în rîndul populației din România și Serbia.
„Vorbim despre un proiect ambițios care vizează creșterea rezilienței în fața situațiilor de urgență din zona transfrontalieră. Împreună cu partenerii sârbi, vom achiziționa echipamente cu tehnologie avansată pentru prevenirea și gestionarea dezastrelor. Comunitățile din zona de graniță vor fi implicate activ în gestionarea riscurilor, prin crearea unei rețele transfrontaliere de voluntari. În plus, instituțiile partenere, prin specialiștii lor, vor participa la un exercițiu tactic ce are ca scop antrenarea și simularea unor situații de risc transfrontalier”, a declarat președintele Silviu Hurduzeu.
Aceste exerciţii sînt esenţiale pentru pregătirea echipelor de salvatori din Banatul Istoric pentru a reacţiona rapid şi într-o manieră coordonată în cazul producerii unor dezastre și oferă cadrul necesar pentru o mai strînsă colaborare referitoare la prevenirea catastrofelor, evaluarea riscului, pregătire şi planificare – inclusiv mai multe exerciţii comune periodice pentru profesioniștii situațiilor de urgență.
Prin proiect se vor stabili legături între tehnologie, instituții responsabile și comunitate.
Astfel, comunitățile din zona de graniță vor avea un rol activ în gestionarea riscurilor prin crearea unei rețele transfrontaliere de voluntari.
Finanțarea proiectului „Reziliență transfrontalieră inteligentă în situații de urgență” (RORS00043) este asigurată în proporție de 85% de Uniunea Europeană prin Programul Interreg IPA România-Serbia, în timp ce fiecare partener asigură o cofinanțare proprie, 15% pentru partenerul sârb și de 2% pentru fiecare partener român, diferența de 13% fiind susținută de Guvernul României.
Proiectul de față reprezintă o continuare firească a colaborării inter-instituționale transfrontaliere după succesul proiectului anterior ”Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”, finanțat, de asemenea, prin programul Interreg IPA CBC România-Serbia – Apelul II, eMS nr. 283 Axa prioritară 2, Obiectivul 2-2.