BMTF, 22 ian – Un tribunal din Belgia a respins marți o plîngere îndreptată împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoare la mesajele pe care aceasta le-a schimbat cu directorul executiv al Pfizer în timpul negocierilor pentru vaccinurile anti-COVID-19, transmite BetaNews.
Avocatul Ursulei von der Leyen, Adrien Masset, a declarat pentru AFP că Curtea de Apel din Liège a considerat plîngerea „inadmisibilă”. Informația a fost confirmată și de o sursă apropiată speței, care a precizat că reclamantul, fostul lobbyist belgian Frédéric Baldan, nu a putut dovedi că a suferit un „prejudiciu personal”.
Uniunea Europeană a acționat rapid după declanșarea pandemiei de COVID-19 în 2020, încercînd să asigure suficiente doze de vaccin pentru statele membre. Într-o perioadă de cerere globală uriașă pentru vaccinuri, discuțiile purtate de Ursula von der Leyen cu directorul executiv al Pfizer au reprezentat unul dintre pașii importanți în stabilirea condițiilor de achiziție pentru vaccinurile destinate cetățenilor UE.
Baldan a susținut că tranziția la discuții informale prin SMS ridică semne de întrebare privind transparența negocierilor și accesul la informații de interes public.
În lipsa unor dovezi care să demonstreze un prejudiciu concret suferit de către reclamant, Curtea de Apel din Liège a decis să respingă plîngerea.
„Ursula von der Leyen a avut un schimb de mesaje și telefoane cu Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, un furnizor de vaccinuri pentru blocul statelor europene. Și, în timp ce vorbeau, două lucruri au devenit clare: Pfizer avea mai multe doze de oferit – mult mai multe. Iar Uniunea Europeană era încîntată să le aibă”, scria jurnalista Matina Stevis-Gridneff, în septembrie 2021, pentru New York Times.
La începutul lunii aprilie 2024, Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, a preluat ancheta procurorilor belgieni care „investigau acuzațiile de săvîrșire a unor infracțiuni în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer”, conform declarației purtătorului de cuvînt al procuraturii din Liege, Belgia.
Ursula von der Leyen, era cercetată pentru încheierea unui contract netransparent în valoare de 1,8 miliarde de euro cu compania farmaceutică Pfizer pentru livrarea de vaccinuri anti-Covid.
La scurt timp după ce procurorii europeni, conduși de fosta șefă DNA, au primit dosarul din Belgia, reprezentanții Comisiei Europene au anunțat-o pe Kövesi că la sfîrșitul anului va înceta finanțarea serviciilor de IT ale EPPO, în valoare de 5 milioane de euro.
Decizia ducea, practic, la încetarea activității Parchetul European, care nu avea fonduri să plătească licențele programelor de computer pe care le utilizează. Fără acești bani, de pe calculatoarele EPPO nu mai puteau da nici măcar un mail.
Acest gest al Comisiei Europene reprezintă o vădită presiune asupra procurorilor europeni și ridică alte semne de întrebare referitoare la corectitudinea tranzacției.
Decizia instanței belgiene validează, practic, procedura de achiziție de vaccinuri COVID-19 derulate de Comisia Europeană, pe fondul unor critici legate de lipsa de transparență și de caracterul confidențial al unor aspecte din contractele cu producătorii de vaccinuri.
Ursula von der Leyen, 65 de ani, a fost propusă în 2019 la conducerea Comisiei Europene de către Angela Merkel. De formație economist și medic, ea a deținut portofoliul de ministru al Apărării în Germania, fiind membră a Uniunii Creștin Democrate.