ATAC AERIAN ÎN PORTUL ISMAIL

BMTF, 24 iul – Autorităţile române au emis azi-noapte un mesaj RO-ALERT în nordul judeţului Tulcea, în care se semnala prezenţa dronelor. Avertizarea a fost făcută după ce mai multe drone au fost observate că se apropiau de graniţa română. ISU Tulcea a ţinut să precizeze că nu zone din teritoriul României sînt vizate de aceste aparate, implicate în conflictul ruso-ukrainean.

Daniel Năstase, purtător de cuvînt ISU Tulcea: Mesajul RO-ALERT a fost emis după ce structurile cu rol de apărare şi supraveghere a graniţelor României au observat, în jurul orei 2:10, mai multe drone care se apropiau de zona de nord a judeţului Tulcea. Menţionăm că rolul mesajului este unul de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care acesta este transmis şi trebuie tratat ca atare, trebuie să urmărească indicaţiile din mesaj şi nu trebuie să intre în panică. Încă o dată facem precizări asupra faptului că nu zone din teritoriul nostru sînt vizate de atacurile Federaţiei Ruse.

ISU Tulcea mai precizează că 10 persoane au sunat la 112 pentru a semnala zgomotul produs de mai multe explozii. Au fost şi apeluri prin care oamenii solicitau informaţii, pentru a înţelege ce se întîmplă pe teritoriul ukrainean.

Ministerul român al Apărării a anunţat, miercuri, că nu au fost găsite fragmente de dronă pe teritoriul său în urma atacurilor de peste noapte ale Rusiei asupra infrastructurii ukrainene de lîngă graniţa cu România. Serviciile au continuat căutările, a transmis ministerul, adăugînd că două aeronave de tip F-16 au fost ridicate de la sol pentru a monitoriza din aer, parte a procedurii obişnuite.

Şeful Administraţiei Militare Regionale Odessa, Oleh Kiper, a raportat că ruşii au atacat oraşul Ismail, în noaptea de marţi spre miercuri, drone Shahed lovind infrastructura portuară şi un bloc de apartamente cu cinci etaje. Atacul s-a soldat cu trei răniţi. „Ca urmare a atacului nocturn, a fost lovită o clădire rezidenţială cu cinci etaje din oraşul Ismail, ferestrele, casa scării şi faţada clădirii fiind parţial distruse”.

În urma bombardamentelor, mai multe clădiri aparţinînd infrastructurii portuare din oraşul Ismail au fost distruse, iar trei camioane au fost avariate. „La faţa locului, a izbucnit şi un incendiu, care a fost stins rapid de către angajaţi ai Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă” – a adăugat Kiper.