11.11.2017. ORA 11


1111

11 noiembrie este o zi plină de simboluri. După aproape 53 de luni de lupte tragice, Marele Război, declanșat la 28 iulie 1914, s-a încheiat pe 11 noiembrie 1918. Acesta s-a soldat cu peste 20 de milioane de morți (atît civili cît și militari), 20 de milioane de răniți și peste 10 milioane de persoane dispărute. Armistițiul a fost semnat, simbolic, la ora 11, între Imperiul German și puterile Antantei. 2.738 de oameni au murit în ultima zi a războiului pentru că numeroase unități de artilerie au continuat să tragă asupra țintelor germane pentru a evita tractarea înapoi a munițiilor rămase. Baterie a 4-a de rază lungă cu tunurile de 14 inch a Marinei SUA a tras ultima salvă la 10:57 în zona Verdun-ului.

Ziua Armistițiului” este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene, Franța și Marea Britanie. România s-a alăturat acestor state în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că ”în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.

Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținînd Batalionului 151 Războieni, ”Lupii Negri”, aflată în misiune de luptă în Afghanistan, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Buldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul.

Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afghanistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai tîrziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. Cei doi au fost înaintați, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorați cu ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care participă la misiuni în afara teritoriului statului român, avînd ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

În țara noastră, se sărbătorește și Ziua Veteranilor de Război, la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

Tot pe 11 noiembrie, în România se sărbătorește și Ziua Securității Private, eveniment, dedicat întregii industrii de profil și în egală măsură tuturor celor care într-un fel sau altul sînt alături de industria securității private. La nivelul anului 2015, în piața locală de securitate privată activau peste 1300 de firme de servicii de pază și mai mult de 2100 de companii specializate în tehnologii de securitate, cu 102.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 3 miliarde lei.

La mulți ani, tuturor! ;)


Tag-uri: 11 NOIEMBRIE, 11.11, PETRU FARA, ZIUA ARMISTIŢIULUI, ZIUA SECURITĂȚII PRIVATE, ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERATII, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN