84 de producții din nouă țări la Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST


SIMFEST
MONITOR

Târgu-Mureș, 15 aug /BMTF/ - 84 de producții media din nouă țări, printre care se numără și documentarul AGERPRES Descoperim România cu Peter Hurley, participă la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST, care se desfășoară la Târgu-Mureș, scrie Agerpres.

În sfîrșit putem să ne onorăm titulatura de festival internațional, fiindcă printre cele 84 de producții înscrise în 11 secțiuni avem producții venite foarte multe din Republica Moldova — și ne bucurăm că sînt aici colegii de la Chișinău — din Belgia, Danemarca, Letonia, Rusia, Olanda, chiar și din SUA și Israel, a declarat, luni, președintele SIMFEST, Ioan Ceaușescu, într-o conferință de presă susținută alături de expertul în televiziune Ion Stavre, de Dorin Ion Ilie, director de imagine la France Tv, și de reșițeanul Cristian Franț, reprezentant al Asociației Ziariștilor Independenți din România.

Ion Stavre a spus că SIMFEST a avut două obiective strategice, la care s-a adăugat, pe parcurs, un al treilea obiectiv: SIMFEST a avut două obiective strategice, anume crearea principiilor de creare a unei piețe de producții audio-vizuale și uniformizarea practicilor în domeniul televiziunii, pentru că televiziunea a crescut în România o dată cu mediul academic și, din acest motiv, mediul academic nu a fost capabil să ofere o expertiză înainte. Cu alte cuvinte, mediul academic s-a profesionalizat o dată cu televiziunea. La aceste două obiective strategice s-a adăugat în timp acela de a deveni cel puțin un festival regional. Anul acesta sunt cele mai multe producții din străinătate, dar anul trecut am avut și participări exotice, din Nepal, și aici vreau să ating o altă latură care este importantă pentru ediția din acest an, anume componenta digitală. Cu alte cuvinte, internetul este în momentul de față ultimul mediu de comunicare apărut, care preia toate celelalte medii, le transformă, inclusiv televiziunea. Mediul digital permite o difuzare a producțiilor practic fără limită și, din acest motiv, ediția din acest an a avansat foarte mult tehnologic, a explicat Ion Stavre.

SIMFEST, care are loc de luni pînă duminică la Târgu Mureș, reunește filme artistice și documentare din țară și din străinătate, lansări de carte și o școală de vară pentru jurnaliști.

În prima zi a avut loc și proiecția documentarului AGERPRES Descoperim România cu Peter Hurley, care a putut fi vizionat de peste 100 de spectatori la Căminul cultural din Sîngeorgiu de Mureș.

Vineri încep proiecțiile publice ale producțiilor din concurs, realizatorii prezenți avînd ocazia să-și prezinte producțiile și să le dezbată cu spectatorii. Proiecțiile vor continua la Cinema Arta sîmbătă și duminică.

Cele mai bune producții vor fi premiate, sîmbătă, în cadrul Galei Laureaților Festivalului SIMFEST, organizată la Teatrul Ariel din Târgu Mureș. Cîștigătorul marelui premiu va primi din partea organizatorilor festivalului 1.000 de euro.

De asemenea, Asociația Ziariștilor Independenți din România AZIR va oferi Premiul pentru jurnalism european, în valoare de 500 de euro. Reprezentanța Comisiei Europene în România va oferi unui jurnalist român laureat al festivalului o călătorie de studiu la Bruxelles, premiu în valoare de 1.000 de euro.

 

 


Tag-uri: FESTIVAL, SIMFEST, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN