ATENTAT CU AMBULANTA CAPCANA LA KABUL


banner
AFGHANISTAN
monitor

BMTF, 27 ian - Bilanţul atentatului cu ambulanţă-capcană comis simbătă în capitala afghană, Kabul, şi revendicat de talibani a crescut la 95 de morţi şi 158 de răniţi, transmit agenţiile internaţionale de presă, citind un purtător de cuvâial Ministerului afghan al Sănătăţii.

Explozia a avut loc la ora locală 12.50 (08.20 GMT) în apropierea pieţei Sidarat şi în faţa spitalului Jamhoriat, într-o zonă cu mai multe clădiri guvernamentale.

Atacatorul a folosit o ambulanţă încărcată cu explozivi pentru a pătrunde în zonă, care este închisă pentru autovehicule. Kamikazele a utilizat o ambulanţă pentru a trece de baraje. El a declarat la primul control că transporta un pacient spre spitalul Jamuriat din apropiere. La al doilea baraj, el a fost identificat şi şi-a detonat explozibilul.

Suspiciunile guvernului vizează reţeaua teroristă Haqqaani, apropiată de talibani şi instalată la frontiera cu Pakistan, a indicat Nasrat Rahimi, purtător de cuvint al Ministerului de Interne.

Atentatul, unul dintre cele mai singeroase care au zguduit capitala afghană în ultimii ani, a fost revendicat de purtătorul de cuvint al talibanilor Zabihullah Mujahid pe WhatsApp.

Explozia, de foarte mare intensitate, a zguduit literalmente capitala afghană. Ferestrele biroului AFP la Kabul, situat la aproape doi kilometri de locul exploziei, s-au zguduit.

Atentatul a avut loc în faţa unuia dintre barajele care protejează accesul spre un drum care conduce spre citeva instituţii: birouri ale Ministerului de Interne, sediul poliţiei, delegaţia UE şi liceul pentru fete Malalai.

Înaltul Consiliu pentru Pace, însărcinat cu negocierile cu talibanii, în prezent blocate, a apreciat că a fost ţinta iniţială atacului.


Membrii delegaţiei europene au fost plasaţi rapid în condiţii de maximă securitate, a indicat un oficial local. Nivelul de alertă este extrem de ridicat în acest moment la Kabul, în special în zona de centru a capitalei afghane şi în cartierul diplomatic unde se află cea mai mare parte din ambasade şi instituţii străine, accesul în zonă fiind blocat.

Acest atentat este al treilea care loveşte Afghanistanul într-o săptămină după atacul de simbătă, 20 ianuarie, comis la Hotel Intercontinental din Kabul, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi revendicat de talibani, şi cel de miercuri comis asupra unui sediu al organizaţiei nonguvernamentale britanice Salvaţi Copiii din Jalalabad (est), soldat cu cinci morţi şi revendicat de gruparea Statul Islamic.

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, AMBULANTA-CAPCANA, ATENTAT, KABUL, TALIBANI, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN