ATENTAT LA KABUL


afg

BMTF, 2 mar - Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte patru au fost rănite - toţi civili - după ce un atacator sinucigaş a detonat o maşină capcană la bordul căreia se afla, atacul vizînd - după primele informaţii - un convoi al trupelor străine vineri dimineaţă în estul capitalei afghane Kabul, informează Ministerul afghan de Interne.

Iniţial, purtătorul de cuvînt al ministerului, Najib Danish, invocase explozia unui dispozitiv "într-o maşină" a unor angajaţi străini, versiune ce părea puţin probabilă, avînd în vedere dimensiunea pagubelor rezultate, magazine şi imobile avariate în jur.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul, Basir Mujahid, a declarat că o puternică explozie a fost auzită în zona Qabel Bay, în partea de est a oraşului.

Atacul cu "maşină capcană" a vizat un convoi al forţelor străine pe autostrada Kabul-Jalalabad în zona Qabel Bay, a confirmat ulterior şi purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne, Najib Danish.

"În jurul orei 09:00, explozia unei maşini capcană s-a produs în cartierul Qabil Bay, ţinta fiind un convoi al trupelor străine", a indicat acelaşi purtător de cuvînt, recunoscînd că atacul a provocat distrugeri.

Imagini difuzate de televiziunile locale relevă importante distrugeri provocate faţadelor caselor din zonă. Martorii vorbesc de explozie extrem de puternică.

Un oficial a declarat pentru Reuters că explozia s-a auzit în apropiere de zona unde sînt amplasate ambasadele străine.

Acest atentat intervine la o zi după ce preşedintele Ashraf Ghani s-a oferit să înceapă negocierile de pace cu talibanii.

Peste 16.000 de militari străini, între care şi români, sînt desfăşuraţi sub mandat NATO în Afghanistan, în majoritate americani care consiliază forţele afghane şi conduc operaţiuni în numele luptei împotriva terorismului.De exemplu, Corpul 205 al Armatei Naţionale Afghane şi Districtul 404 de poliţie luptă împreună pentru a respinge atacurile luptătorilor talibani şi a păstra zonele eliberate. Aceştia sînt consiliaţi de cei 10 militari români a căror obiectiv principal este generarea unei forte credibile în măsură să susţină reformele Guvernului afghan şi statul de drept.


Tag-uri: AFGHANISTAN, ATENTAT, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN