Conflictul din Mali, 'un război al informaţiilor' fără precedent pentru Franţa


Data: 
16 Feb 2013

Londra, 16 feb /Agerpres/ - Conflictul din Mali este un 'război al informaţiilor', cel mai important de acest tip în care s-a implicat Franţa din cauza imensităţii acestei ţări africane, iar el atestă urgenţa investirii în mijloacele de supraveghere, a apreciat vineri preşedintele Institutului IISS de la Londra, citat de AFP.

În Mali, 'al cărui nord este de unul singur cât Franţa', 'am asistat la o combinaţie de mijloace de obţinere de intelligence prin satelit, aeronautice, cu ajutorul dronelor, prin ascultări, o operaţiune fără precedent pentru Franţa', cu toate că aceasta a beneficiat de sprijinul aliaţilor săi, a subliniat Francois Heisbourg, care conduce activitatea Institutului Internaţional de Studii Strategice.

Ţinând cont de imensitatea Mali şi de 'mica forţă' de intervenţie desfăşurată pe teren pe fondul imperativului rapidităţii, 'sunteţi obligaţi să îi conferiţi eficienţă acestei forţe cu ajutorul celor mai bun informaţii posibile', a afirmat el, trăgând 'primele lecţii' ale ofensivei franceze declanşată în ianuarie.

Această nevoie este de asemenea legată de maniera mai generală de reducere a 'taliei armatelor în societăţile moderne'. Concentrarea investiţiilor în mijloacele de obţinere de informaţii este 'drept urmare primordială', a apreciat expertul, subliniind 'urgenţa' unor proiecte precum cel al satelitului de recunoaştere optică CSO şi al programului de sateliţi Ceres /Capacitate de monitorizare electromagnetică spaţială/.

Pe de altă parte, chestionat cu privire la riscurile de răspândire în regiune a forţelor al-Qaeda, vizate de ofensiva franceză în Mali, el a apreciat că este 'foarte probabil ca acest lucru să se întâmple într-o anumită măsură', notând însă că lovitura dată acestei organizaţii este totuşi una importantă.


Tag-uri: FRANŢA, MALI, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN