INDEPENDENȚĂ: Trupele iraqiene se îndreaptă spre cîmpurile petrolifere din Kirkuk, deținute de kurzi


iraq
MONITOR

Kirkuk, 16 oct /BMTF/ - Trupele iraqiene s-au pus în mișcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară și cîmpurile petrolifere deținute de trei ani de kurzi în provincia disputată Kirkuk, transmite AFP, preluată de Agerpres.

La marginea orașului Kirkuk, trupele iraqiene le-au cerut prin difuzoare forțelor peshmerga (luptătorii kurzi) să se retragă de pe pozițiile lor, au indicat surse locale.

În același timp, guvernatorul din Kirkuk, destituit de Baghdad, dar care refuză să-și părăsească funcția, i-a chemat pe locuitori să-și ia armele pentru a apăra orașul.

Forțele iraqiene vor, a indicat Consiliul de securitate kurd, "să recucerească baza K1", a diviziei a 12-a a armatei iraqiene, ocupată de forțele peshmerga în iunie 2014 la puțin timp după căderea Mosulului în mîinile jihadiștilor din Statul Islamic. De asemenea, cîmpurile petrolifere din Kirkuk. Kurzii controlează din 2008 cîmpul de la Khormala și pe cele de la Havana și Bay Hassan din 2014.

Kurdistanul, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, ar putea suferi foarte mult din pierderea acestor cîmpuri care asigură 40% din exporturile sale petroliere.

Conform unor surse din provincia Kirkuk, trupele, care includ unitățile de contra-terorism, poliția, unități speciale și armata, progresează pe șase fronturi, în special din Bachir și Taza Khormatu, la sud-vest de Kirkuk.

În cursul zilei de duminică, guvernul irakian a schimbat tonul, acuzîndu-i pe kurzi că încearcă să declare război odată cu prezența în provincia Kirkuk a unor luptători ai PKK, formațiune considerată teroristă de Ankara și Washington.

Oficiali kurzi au dezmințit o prezență a PKK, dar unul dintre aceștia a recunoscut că există "simpatizanți" ai acestei formațiuni la Kirkuk.

Guvernul Kurdistanului iraqian (KRG) a avertizat vineri că militarii iraqieni se pregătesc să confiște pe cale militară cîmpurile petrolifere din regiunea Kirkuk, disputate între Baghdad și Erbil, relatează AFP.


Tag-uri: IRAQ, KIRKUK, KURDISTAN, petrol, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN