INIMILE NEÎNFRICATE S-AU ÎNTORS ACASĂ


280

BMTF, 8 mar - Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, vor participa joi, începînd cu ora 11,00, la ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 280 Infanterie Protecţia Forţei "Brave Hearts", care va avea loc în Piaţa Unirii din Focşani, informează MApN.

Potrivit unui comunicat, cei peste 400 de militari, care s-au aflat în Afghanistan în perioada august 2017 - februarie 2018, au executat misiuni de asigurare a securităţii bazei militare şi a personalului forţelor coaliţiei, de asistenţă şi consiliere pentru forţele armate şi de securitate afghane.

De asemenea, militarii români au acordat asistenţă umanitară în sprijinul populaţiei afghane, au menţinut dialogul cu autorităţile şi liderii locali şi au desfăşurat acţiuni împreună cu Forţele de Securitate Naţionale Afghane.

Cu prilejul Transferului de Autoritate (TOA) din Kandahar, comandantul Grupării comune de forţe româno-americană, lt. col. Robert Gerry, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre, iar lt. col. Cristinel Colibaba a primit din partea Armatei americane, decoraţia Steaua de Bronz.

Unsprezece militari români din cadrul Batalionului 280 Infanterie Inimi Neînfricate, care s-au evidenţiat în această misiune au primit Medalia NATO.

Disciplina şi profesionalismul militarilor români din cadrul Batalionului 280 Infanterie Protecţia Forţei "Inimi Neînfricate", aflaţi timp de şase luni în misiune în Kandahar, au fost apreciate de partenerii de coaliţie, care i-au declarat aceste lucruri chiar ministrului apărării, Mihai Fifor, la recenta vizită în teatrul de operaţii.

În provincia Kandahar, din sudul Afghanistanului, acţionează o structură de forţe româno-americană.

Locotenent colonelul Cristinel Colibaba, comandantul Batalionului 280 Infanterie Protecţia Forţei: Şi-a făcut datoria pe deplin şi nu este numai opinia mea personală, este opinia partenerilor noştri din cadrul Task Force-ului în care lucrăm. Este opinia comandantului /.../  şi a întregii echipe de comandă. La toate întâlnirile pe care aceştia le-au avut cu oficialii români, şi mă refer aici la ministrul apărării naţionale, însoţit de şeful Apărării din luna decembrie, ultima vizită condusă de generalul maior Incicaş, de fiecare dată atât comandantul Task Force-ului, cât şi oficialii au scos în evidenţă nivelul de disciplină al forţelor româneşti şi modul exemplar în care aceştia şi-au îndeplinit misiunea în perioada de şase luni de zile.

Este un  parteneriat real de la egal la egal, profesionalismul miliatrilor români fiind apreciat la superlativ de comandanţii americani.

Locotenent colonelul Joseph Geary, comandantul Task Force-ului Kandahar: Am o mare apreciere pentru români, am alături de mine ca locţiitor un comandant de batalion, eu sunt comandant de batalion. Este un parteneriat real, nu o situaţie de subordonare. Beneficiază de o expertiză reală în problemele de aici. Ceea ce aduc militarii români în luptă este disciplina şi experienţa. Militarii români, de la soldat la colonel, dau dovadă de disciplină individuală, de pregătire, de o cunoaştere exactă a operaţiilor din Afganistan. De aceea spun că sunt incredibili, au experienţă, cunosc Kandaharul, cunosc aria de operaţii ca  nimeni alţii din cadrul coaliţiei.

De cîteva zile, Batalionul 280 Infanterie a transferat autoritatea ariei de responsabilitate Batalionului 30 Vânători de Munte "Vulturii Carpaţilor".


Tag-uri: BATALIONUL 280 INFANTERIE, FOCŞANI, GEN. LT. DR. NICU CIUCĂ, INIMI NEÎNFRICATE, LT.COL. CRISTINEL COLIBABA, MINISTRUL APARARII MIHAI FIFOR, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN