Insecuritate persistentă în Afghanistan


De: 
BMTF
BANNER
ro-army

BMTF, 18 ian - Vizita delegației Consiliului de Securitate al ONU în Afghanistan, în ianuarie, a dezvăluit că este necesar mai mult decît o soluție militară pentru conflictul din această țară în condițiile în care au apărut noi provocări în procesul de pace, cum ar fi existența sanctuarelor pentru talibani în străinătate , a declarat Kairat Umarov, reprezentantul permanent al Kazahstanului, țară care deține președinția forului în luna ianuarie.

Vizita în Afghanistan, prima efectuată de către Consiliu după 2010, a relevat că nesiguranța persistă în continuare, fiind principalul obstacol în calea eforturilor de stabilizare. Misiunea constată cu îngrijorare creșterea numărului de victime, pe măsură ce grupurile teroriste adoptă tactici din ce în ce mai violente. O tendință îngrijorătoare este prezența și activitatea Statului islamic din Iraq și Levant-Khorasan în estul și nordul țării. Membrii grupării au intensificat atacurile asupra populației șiite și a locurilor lor de cult, amplificînd potențialul de aprofundare a diviziunilor sectare și etnice.

Există, de asemenea, provocarea suplimentară a revenirii luptătorilor teroriști străini din Syria și Iraq, care s-au regrupat în Afghanistan. Principalul obstacol în calea păcii rămîne existența "paradisurilor sigure" și a sanctuarelor pentru talibani în străinătate, în principal în Zona tribală din Pakistan. Guvernul și-a reiterat disponibilitatea de a se angaja constructiv cu țările vecine pentru a combate terorismul și a negocia.

Procesul de pace în Afghanista pare să fi făcut puține progrese și nu există unanimitate la nivelul conducerii actuale a țării în privința încheierii conflictului pentru care este nevoie de mai mult decît o soluție pur militară, în viziunea Consiliului de Securitate al ONU, care și-a programat o a doua vizită, în luna februarie, la Kabul.

Misiunea a fost, de asemenea, informată despre structura și activitatea Înaltului Consiliu de Pace și despre planurile sale pentru perioada 2017-2020. Bazîndu-se pe experiența pozitivă a acordului de pace din 2016 cu Hezb-al Islamia, condus de Gulbuddin Hekmatyar, Consiliul de pace intenționează să inițieze discuții cu talibanii, în ciuda faptului că reprezentanții acestui for nu sînt prea optimiști, susținînd că nu au existat pași importanți în procesul de pace cu talibanii, în pofida eforturilor guvernului de la Kabul.

Procesul de pace a fost urmărit în paralel cu eforturile de consolidare a guvernării, a alegerilor și a reformelor incluzive și transparente. Membrii Comisiei Electorale Independente din Afghanistan și ai Comisiei pentru Plîngeri Electorale au informat delegația ONU cu privire la pregătirile pentru alegerile parlamentare și raionale din 2018, inclusiv dezvoltarea unui registru de alegători îmbunătățit. Aceștia au prezentat, de asemenea, măsuri de combatere a lipsei de încredere în organele de conducere electorală prin întîlniri regulate cu partidele politice și societatea civilă. Membrii Consiliului au reiterat necesitatea de a organiza în 2018 alegeri transparente, la timp, corecte și imparțiale pentru a asigura credibilitatea guvernului, pentru a reconstrui încrederea oamenilor în instituțiile lor și pentru a preveni destabilizarea în continuare.

Asistența internațională a rămas esențială pentru pace și reconciliere, a remarcat reprezentantul Kazahstanului. Evoluțiile de la Kabul prevăd o tranziție spre o mai mare responsabilitate afghană atît în zona de securitate, cît și în cea civilă, dar asta nu înseamnă că țara nu are nevoie de mai mult sprijin din partea comunității internaționale, prin extinderea sprijinului acordat combaterii terorismului sau prin acordarea de asistență pentru dezvoltare procesului de reconstrucție. Afghanistanul ar trebui să conducă aceste procese și să aibă rolul central de a coordona ajutorul.

Pacea și stabilitatea ar putea fi intensificate prin integrarea economică și conectivitatea cu regiunea. În timp ce guvernul a subliniat importanța asistenței pentru dezvoltare în promovarea stabilității țării, discuțiile au arătat preferința pentru o nouă paradigmă bazată nu numai pe ajutor, ci și pe creșterea oportunităților de investiții pentru comerț, infrastructură, schimburi de energie, soluții de piață și conectivitate. Președintele Afghanistanului Ashraf Ghani și miniștrii au subliniat posibilitățile de investiții ale țării și modul în care independența piețelor și a drumurilor de transport între state ar putea crea stimulente pentru pace și dezvoltare în regiune.

 

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, CONSILIUL DE SECURITATE ONU, PACE, STATUL ISLAMIC KHORASAN, TALIBANI, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN