JURNALIȘTII SÎNT COMBATANȚI NU SPECTATORI


media
monitor

BMTF, 8 nov - Statul Islamic a revendicat atacul comis marți împotriva sediului postului de televiziune Shamshad TV din Kabul de către un comando de bărbați înarmați deghizați în polițiști, care au ucis cel puțin două persoane, relatează AFP și Reuters, scrie Agerpres.Acesta este cel mai recent atac dintr-o serie asupra jurnaliștilor afghani și lucrătorilor în domeniul mass-media. Anul trecut, șapte membri ai celui mai mare post de televiziune privat din Afghanistan, Tolo, au fost uciși de un atacator sinucigaș cu bombă din rîndul talibanilor.

Atacul de ieri, purtat cu puști și grenade, a durat în jur de trei ore, înainte ce forțe de securitate afghane, puternic înarmate, să-i pună capăt și să-i elibereze pe angajații postului ascunși în clădire.

Abid Ehsas, redactorul-șef al Shamshad, intervievat de postul concurent Tolo TV în spitalul din Kabul unde unora dintre colegii săi li se acordau îngrijiri, a precizat că postul său nu a primit amenințări înaintea atacului.

Potrivit Shamshad, unul dintre atacatori s-a aruncat în aer la poarta clădirii, în timp ce un altul, puternic înarmat, a deschis mai întîi focul asupra unor angajați ai postului, după care s-a refugiat pe acoperiș și a început să tragă în forțele de securitate.

Conform purtătorului de cuvînt al Ministerului de Interne afghan, doi membri ai personalului de pază au fost uciși și alte cinci persoane — un angajat al Shamshad TV și patru pompieri — au fost rănite.

Statul Islamic a revendicat atacul prin intermediul agenției sale de propagandă, AMAQ, susținînd că a ucis 20 de gardieni și angajați ai Shamshad.

Purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, negase anterior orice implicare a acestora în atac.

Shamshad TV emite în paștună, a doua cea mai vorbită limbă în Afghanistan.

Violențele avînd ca țintă jurnaliștii sînt în creștere puternică în Afghanistan, ASJC — o asociație de jurnaliști afghani — indicînd un număr de 13 angajați ai instituțiilor media uciși în 2016, dintre care zece de către talibani.

În ianuarie 2016, șapte angajați ai Tolo TV, principalul canal privat de televiziune, foarte criticat de talibani, au fost uciși într-un atentat sinucigaș comis asupra unui microbuz al postului.

Atacul de ieri a avut loc în timp ce la Bruxelles, Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) a decis să-și întărească misiunea de consiliere și asistență pentru forțele militare afghane, al cărei efectiv va crește de la circa 13.000 în prezent la 16.000 de soldați, "jumătate din SUA și circa jumătate" din alte țări ale Alianței Nord-Atlantice și parteneri ai săi, a anunțat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. După această consolidare, misiunea se va concentra îndeosebi pe antrenarea militarilor afghani, cu accent pe pregătirea forțelor speciale, pe dezvoltarea unei forțe aeriene afghane și pe procesul de formare din școlile militare.

Totodată, miniștrii apărării din statele membre ale NATO, care se reunesc miercuri la Bruxelles, ar urma să aprobe crearea unor noi structuri de comandă pentru coordonarea mișcărilor de trupe și echipamente peste Atlantic și în Europa. Una dintre noile structuri de comandă se va concentra pe protejarea liniilor maritime peste Atlantic, iar o alta va îmbunătăți deplasarea de forțe și echipamente în interiorul Europei. Nu s-a decis deocamdată unde vor fi localizate centrele de comandă. În timpul reuniunii din 8-9 noiembrie, miniștrii apărării vor mai discuta despre misiunea Resolute Support din Afghanistan, la are participă 13.000 de militari străini, și despre situația din Coreea de Nord.


Tag-uri: AFGHANISTAN, ATAC, JURNALISM, MEDIA, STATUL ISLAMIC, TV, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN