JURNALISM CU CUȚITUL LA (ÎN) GÎT


free press

BMTF, 24 oct - Un bărbat a pătruns, ieri, în sediul postului de radio rus Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), critic la adresa Kremlinului, și a înjunghiat în gît o prezentatoare, a informat luni postul de radio pe site-ul său, relatează Reuters și AFP, preluate de Agerpres. Victima, Tatiana Felgenhauer, se află internată în spital, însă viața sa nu este în pericol.

În România, jurnaliștii Agenției Naționale de Presă Agerpres se află cu cuțitul politicii la gît, după ce Comisia de Cultură a Senatului a dat aviz favorabil modificării Legii de funcționare a instituției.

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, este îngrijorat de recentul amendament la Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, care a primit aviz favorabil la 11 octombrie 2017 din partea Comisiei de Cultură a Senatului României. El i-a scris luni, 23 octombrie, în acest sens ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, informează organizația într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Mai multe organizații, inclusiv Sindicatul Român al Jurnaliștilor, MediaSind, Alianța Europeană a Agențiilor de Presă și Federația Europeană a Jurnaliștilor, au denunțat noul amendament ca instrument de politizare a serviciului public de presă, se amintește în comunicatul OSCE.

Reprezentantul organizației a mai spus că Biroul său este pregătit să sprijine autoritățile române cu recomandări politice pentru a asigura respectarea deplină a angajamentelor OSCE în materie de libertate a presei.

Reprezentantul OSCE privind libertatea mass-media monitorizează evoluțiile media în toate cele 57 de state membre ale OSCE. El oferă avertizări timpurii cu privire la încălcarea libertății de exprimare și a libertății mass-media și promovează respectarea deplină a angajamentelor OSCE privind libertatea presei.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției, este înscrisă pe ordinea de zi de marți a plenului Senatului.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Crețu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu și Liviu-Lucian Mazilu.

În expunerea de motive a actului normativ, inițiatorii susțin că directorul general al AGERPRES ''se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său'', adăugînd că, dintre ''instituțiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenția Națională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are nici un instrument de acțiune în cazul în care constată un management neperformant''.

Comisia pentru cultură a Senatului a dat, pe 11 octombrie, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative. Prezent la lucrările comisiei, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a arătat că nu susține această modificare legislativă. De asemenea, Giboi a subliniat că sînt foarte multe aspecte privind legea AGERPRES care trebuie discutate și îmbunătățite, "aduse în 2017, nu trimise înapoi în 1990".

La rîndul său, președintele Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, a susținut punctul de vedere al directorului general al AGERPRES.

"Nici o schimbare de majoritate politică nu ar trebui să influențeze conducerea unei agenții naționale de presă, agenție care este cea mai mare din România, o agenție care are o tradiție pe care o cunoașteți cu toții. Este frustrant în primul rînd pentru jurnaliștii din Agenția Națională de Presă AGERPRES să existe o presiune politică la fiecare alegere sau la fiecare schimbare de coaliție politică", a afirmat Godinac.

Sindicatele europene de profil au solicitat Parlamentului și Guvernului României depolitizarea serviciului public de radio, retragerea proiectului de lege care modifică Legea de funcționare a AGERPRES, inițiată de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, deblocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă din domeniul cultură și mass-media și renunțarea de către Ministerul Culturii la intenția de divizare a acestui sector.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind — SRJ MediaSind — reprezentanții UNI Europa Media, Entertainment & Arts au dezbătut, în cadrul Adunării Generale ce a avut loc în perioada 14-16 octombrie, la Bruxelles, o serie de probleme din domeniu, precum politizarea instituțiilor publice de media, modul de funcționare a dialogului social, media pluralismul, condițiile de muncă, retribuirea corectă a angajaților și fake news.

Totodată, directorul Agenției Naționale de Presă a transmis o scrisoare deschisă ambasadorilor acreditați la București în care și-a subliniat disponibilitatea pentru o dezbatere decentă pe subiectul evoluției AGERPRES, "bazată pe criterii profesionale, obiective, nu pe criterii politice" precizînd că își menține angajamentul față de misiunea de a proteja adevărul și de a oferi informații publice de calitate.

Subiectul a fost preluat și de instituții media de prestigiu precum New York Times, Washington Post, Euronews sau Fox News.

ActiveWatch apreciază că modificările propuse la legea de funcționare AGERPRES riscă să alinieze agenția națională de presă "în galeria de instituții controlabile" și atrage atenția asupra faptului că la dezbaterile de miercuri, de la Comisia pentru cultură și media din Senat, societatea civilă a fost prezentă, dar ignorată "cu desăvîrșire".

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) subliniază că AGERPRES, Serviciul Român de Radiodifuziune și Televiziunea Română sînt instituții profesionale, nu politice, iar "intenția îngrijorătoare de a le acapara politic" ar înscrie România "pe o listă rușinoasă de regimuri iliberale".

Pe 12 octombrie, ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, afirma, într-un comunicat de presă, că își dorește ca AGERPRES, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte "organisme profesioniste de comunicare ale statului român, egale unele cu altele și cu o subordonare politică cît mai redusă". Acesta a susținut că este sunat ''de ambasadele străine'' și întrebat despre subiectul politizării presei din România.

 

 

 

 


Tag-uri: AGERPRES, AMENINTARE, LIBERTATEA DE EXPRIMARE, LIBERTATEA PRESEI, POLITIZARE, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN