La doi ani de la revolta anti-Gaddafi, Libia se confruntă cu incertitudinea


Data: 
16 Feb 2013

Tripoli, 15 feb /Agerpres/ - Libia marchează, duminică, 17 februarie, împlinirea a doi ani de la declanşarea revoltei populare, soldată cu înlăturarea lui Muammar Gaddafi, într-un climat de incertitudine, lipsă de siguranţă şi neîncredere în noile autorităţi libiene, notează AFP.

Apeluri la noi proteste au fost lansate de diferite grupări locale, vineri, 15 februarie, la Benghazi, un oraş situat în estul Libiei şi considerat nucleu al revoluţiei libiene de acum doi ani.

Sunt formulate revendicări, precum 'interzicerea accesului la putere al unor responsabili ai fostului regim', 'demisia noului regim', şi în special dizolvarea miliţiilor armate, care dictează ordinea în Libia de la înlăturarea lui Gaddafi, în octombrie 2011.

Organizaţi în miliţii, 'thowar /revoluţionarii/', care au luptat împotriva forţelor loiale lui Gaddafi, sunt acum consideraţi principalii vinovaţi de lipsa de securitate în ţară şi pentru blocarea procesului de construcţie a statului de drept.

Uciderea ambasadorului american Chris Stevens, în timpul unui atac lansat la 11 septembrie anul trecut asupra consulatului SUA din Benghazi, ilustrează influenţa crescând a grupărilor paramilitare, în special a islamiştilor extremişti.

'Dosarul privind securitatea este unul din principalele provocări ale ţării, în special în ceea ce priveşte proliferarea armelor şi evadarea din penitenciare a mii de deţinuţi', în timpul revoltei din 2011, a apreciat analistul politic Suleiman Azqim.

Potrivit sursei, 'noile autorităţi s-au trezit în faţa unor revendicări sociale imediate, care le împiedică să aplice strategii economice sau de securitate pe termen mediu sau lung'.

În pofida organizării primelor alegeri libere din istoria ţării, în iulie 2012, Libia 'nu este încă matură' din punct de vedere politic, după cei 40 de ani de dictatură sub regimul lui Muammar Gaddahi, care interzisese înfiinţarea de partide politice.

Un for legislativ heteroclit, rezultat în urma alegerilor din 2012, nu reuşeşte să rezolve dosare precum reconcilierea naţională, înfiinţarea aparatului de justiţie şi redactarea unei Constituţii, în vederea creionării viitorului politic al ţării.

Pentru a justifica încetinirea reformelor, noile autorităţi libiene invocă ''greaua moştenire' a regimului Gaddafi: o ţară lipsită de instituţii, o armată şi servicii de securitate marginalizate, loiale fostului regim şi acuzate de obstrucţionarea procesului democratic al Libiei.

În cadrul unei ceremonii marcând împlinirea a doi ani de la revolta anti-Gaddafi, guvernul şi foşti comandanţi rebeli au anunţat măsuri drastice de securitate şi au ameninţat cu recurgerea la forţă împotriva acelora care vor 'încerca să perturbe festivităţile' organizate duminică, în Libia.


Tag-uri: LYBIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN