La mulți ani, presei militare!


De: 
Mario BALINT

BMTF, 21 iul - La 23 iulie se sărbătorește Ziua presei militare. Pentru că, la 23 iulie 1859, a apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, ''Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu'' (pînă la 3 dec. 1859). Era, la vremea respectivă, primul periodic militar din Principatele Române și una dintre primele publicații militare de opinie din Europa și din lume.

PRESA MIL

Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariția publicațiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut inițiativa apariției unui săptămînal cu titlul ''Foaie română pentru econom'', în care una dintre rubrici era dedicată știrilor militare. Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariția unor broșuri precum ''Întâmplările războiului francezilor'' sau ''Scurtă arătare despre luarea Parisului''. Au urmat rubrici militare în ''Curierul românesc'', ''Albina românească'' sau ''Propășirea''.

Prima publicație dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost Observatorul militar, seria nouă a acestuia apărînd din 22 iulie 1994. În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înființarea primei publicații militare românești, săptămînalul ''Observatorul militar'' a fost decorat cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în gradul de Cavaler.

În ziua de 23 iulie sînt omagiate generațiile de ziariști în uniformă. Publicațiile militare sînt nu numai ziare militare, ci și ziare politice, sociale și literare. Anul acesta, Ziua Presei Militare a fost sărbătorită ieri, în cadru festiv, alături de cei aproximativ 100 de jurnalişti activi dinn redacţiile centrale şi teritoriale ale armatei. Lor li se alătură, doar sentimental, un număr mai mic de corespondenţi ai postului public de radio şi cîţiva jurnalişti de televiziune care în ultimii 15 ani au fost alături de Armata Română în diverse teatre de operaţii şi au împărtăşit aceleaşi obiective şi idealuri.

Am spus-o de mai multe ori, presa militară poate fi considerată o forţă de reacţie rapidă în domeniul mediatic, cu impactul unei brigăzi operative. O alăturare permanentă a jurnalistului militar camarazilor săi în zonele de conflict sau teatrele de operaţii devine evidentă dacă ne gîndim doar la unul din rolurile presei militare: acela de „vector de imagine“ al instituţiei pe care o reprezintă.

Dacă ar fi să parafrazez un titlu celebru, ar trebui să spun că “cei mai frumoşi ani” au fost aceia în care generalii Mihail Popescu şi Eugen Bădălan, aflaţi succesiv în fruntea Statului Major General asigurau prezenţa jurnaliştilor militari la principalele evenimente ce au precedat şi urmat intrarea României în NATO. Mai mult, pentru şase luni, presa militară a trecut în subordinea şefului SMG, acolo unde îi şi este locul, ca în alte state aliate. A fost perioada de maximă libertate de expresie! La care a contribuit şi Gelaledin Nezir, cel mai bun purtător de cuvînt al Armatei României. “Turcul” a fost cel care a dat cea mai bună dovadă de românism al purtătorului de uniformă! Un prieten deosebit, de mare clasă! Să trăieşti, Geluţu, 1000 de ani!

După care a venit dezastrul, cu un ministru total idiot şi îndrăgostit de propria imagine, şi s-a redus drastic şi tacit bugetul. Aşa că, revistele “VIAŢA MILITARĂ” şi “SPIRIT MILITAR MO­DERN” au devenit o simplă amintire. Iar Radu Bîlbîie, un alt profesionist desăvîrşit, a putut achita ultimele facturi ale “Observatorului militar” numai el ştie cum. Nu mă bag, nu-i treaba mea! Dar, tare mă gîndesc la colegii americani şi la puternica lor armată de jurnalişti şi posturi militare, AFN: TV, de radio, publicaţii, etc. Sau la colegii de la RIDER o revistă militară… privată! Oricum, La mulţi ani!, Mituţ, Cătălin, Răduţ, Eugen, Tony, Petrică Mihalache, LMA col. Petrescu, şi Benone, şi Gabi Cobasnian, Vasile Dinu sau George Motoacă.

La mulți ani, Ducu Leaua, și respect pentru eforturile susținute de a duce presa militară românească în topul audienței naționale!

Din punctul meu de vedere, jurnaliştii militari ai Ministerului de Interne ar trebui sărbătoriţi împreună. Aşa că, eu le spun şi lor La mulţi ani! Cum LMA spun şi presei militare din Republica Moldova care s-a dovedit camarad excepţional şi bun profesionist!

 


Tag-uri: PRESA MILITARA, Ordin de zi

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN