LUMEA, UN LOC PERICULOS PENTRU JURNALIȘTI


CURS BMTF

BMTF, 26 oct – Discutam asară, împreună cu colegii mei Daniel Botgros și Victor Nafiru, în emisiunea DINCOLO DE APARENȚE, realizată de Daniel la singurul post local de televiziune din Caraș-Severin, Banat tv, de faptul că astăzi, pericolul la adresa jurnaliștilor pîndește în țările considerate stabile, în condiții de pace! Analiza unei statistici realizate de INSI, pe parcursul a 15 ani, relevă faptul că 9 din 10 jurnaliști și-au pierdut viața în timpul unei misiuni în țara lor de origine! Mulți alții au fost obligați să-și părăsească locuințele, sau chiar țările, sau să abandoneze profesia căreia s-au consacrat. Cei care rămîn trăiesc cu frică constantă pentru siguranța lor sau a familiilor lor! Și acest fenomen nu se întîlnește doar în țările în care regimurile corupte sau grupările militatre doresc să controleze fluxul de informații, care pentru acest control răpesc sau ucid jurnaliștii! Tot mai multe sînt țări considerate democrații autentice, care pun în pericol intenționat jurnaliștii. Malta este doar un exemplu recent! În ultimii ani, această amenințare a devenit atît de mare, încît unele țări sînt considerate, efectiv, ZONE LIBERE DE JURNALISM!

Corespondenții de război sînt conștienți de riscuri atunci cînd călătoresc în străinătate pentru a acoperi zonele de război active. Nu cu mult timp în urmă, singurii jurnaliști care lucrau în zonele de conflict și care puteau fi protejați, erau cei care lucrau pentru organizații bogate, predominant occidentale. Aceștia se pregăteau în cadrul trainingurilor, organizate de FOS, și care îi pregăteau să supraviețuiască în medii orstile. Echipamentul, scump, consta în vestă anti-glonț, cască de protecție și trusă medicală de prim-ajutor.

Jurnaliștii locali, însă, nu beneficiază de o astfel de pregătire. Nici în România, nici în Mexic, nici în Turcia sau Bosnia! Exceptînd țara noastră, unde totul este de vînzare, inclusiv demnitatea și adevărul, în țările amintite jurnaliștii sînt asasinați. Mesajul dispare odată cu mesagerul! Jurnaliștii sînt din ce în ce mai vulnerabili online, unde anonimatul a creat o cultură de trolling și hărțuire. Jurnalistele suportă un bonus de amenințări și hărțuire sexuală! Ca o consecință, mulți jurnaliști au abandonat social media, iar alții au părăsit cu totul profesia de jurnalism.

Din păcate, în ultimii ani, teatrele de conflict s-au mutat pe strada noastră! Acum, jurnaliștii se confruntă cu pericole similare la domiciliu! Astăzi, jurnaliștii de pace, trebuie să aibă în vedere mai multe riscuri fizice, sau psihologice decît oricînd.

Atacurile teroriste au afectat organizațiile de știri, în special în Europa, în moduri neașteptate. Mulți dintre jurnaliștii care au ajuns primii la scena atentatului de la Manchester Arena, sau la masacrul de la sala de concerte Bataclan, din Paris, sau la incendiul de la Colectiv, nu au avut pregătirea specială pentru astfel de situații și nici nu s-au pregătit emoțional să se expună și să acopere situații cu un nivel atît de mare de traumă!

Ca răspuns la aceste situații, unele secții de știri au început să se pregătească pentru ceea ce vor face dacă un atac terorist intern le afectează în mod direct operațiunile. Multe organizații serioase din Europaîși pregătesc jurnaliștii să răspundă incidentelor din orașele lor de origine, prin cursuri de specialitate. Dincolo de gloanțe și bombe, jurnaliștii se confruntă cu amenințări psihologice în creștere, acasă. Criza refugiaților a avut un impact profund asupra sănătății mintale a reporterilor și cameramanilor implicați, relevă un raport al Institutului Reuters pentru Studiul Jurnalismului de la Universitatea din Oxford.

Cercetările acestora au arătat că sentimentele de vinovăție și neajutorare pot fi copleșitoare atunci cînd evenimentele "depășesc valorile morale și etice personale sau codurile de conduită"!

Jurnaliștii și administratorii media trebuie să înțeleagă că acesta este noul teren de joacă al profesiei, iar organizațiile ar trebui să caute să ofere sprijin educațional și psihologic colegilor, inclusiv celor hărțuiți de autorități, oameni politici, sau justiție!

Lumea a devenit un loc periculos pentru jurnaliști, și tocmai de aceea trebuie să facem tot ce putem pentru a ne proteja. Niciodată ca acum, rolul jurnalismului nu a fost atît de important. În această perioadă de confuzie, în care "știrile false" sînt vîndute ca adevăr, avem nevoie de jurnalism responsabil și analitic, mai mult decît oricînd. O presă liberă oferă adevărul și deține puterea de a explica. Dar presa nu poate fi niciodată liberă dacă jurnaliștii nu se simt în siguranță. Trainingurile profesionale ajută la aceasta!


Tag-uri: CURS, JURNALISM, MASS-MEDIA, SITUATII PERICULOASE, TRAINING, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN