Lupte violente în orașul vechi din Raqqa


RAQQA
REPORTER

Raqqa, 14 aug /BMTF/ - Lupte foarte violente aveau loc duminică la Raqqa, în inima principalului bastion al Statului Islamic, între forțele antijihadiste susținute de Washington în Syria și combatanții SI, a constatat la fața locului un corespondent al AFP.

Schimburi de focuri între Forțele Democratice Syriene (FDS) — o alianță de luptători kurzi și arabi — și jihadiști se înregistrau în interiorul orașului vechi, a putut constata jurnalistul AFP care se afla la periferia acestui sector, aproape de zidul ansamblului istoric.

Obuze de mortier trase de jihadiști cădeau aproape de pozițiile FDS, alianță ce a intrat în "capitala" SI din Syria pe 6 iunie și controlează acum mai mult de jumătate din aceasta.

Combatanții FDS ripostau cu obuze de mortier și cu ajutorul mitralierelor grele.

Un avion al coaliției internaționale conduse de Statele Unite bombarda fără încetare pozițiile SI din orașul vechi, sector în care se află principalele fortificații ale organizației ultraradicale.

Conform FDS, SI utilizează mine, mașini-capcană, drone, tuneluri și kamikaze pentru a-și apăra pozițiile din Raqqa.

FDS, susținute de loviturile coaliției internaționale, au lansat în urmă cu opt luni o ofensivă în vederea cuceririi orașului Raqqa. ONU estimează că între 10.000 și 25.000 de civili sînt blocați în oraș, fără acces la ajutorul umanitar.

În sud, cel puțin 23 de combatanți rebeli au fost uciși și cîteva zeci răniți vineri de un atentator sinucigaș în apropierea frontierei cu Iordania. Atentatorul și-a detonat centura cu explozivi într-o bază a Jaish al-Islam (Armata Islamului), în apropierea punctul de control Nasib. Dintre răniți, 20 sînt în stare gravă.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, dar rebelii din sudul Syriei au mai fost atacați în trecut de jihadiști legați de Statul Islamic. Punctul de trecere a frontierei Nasib, denumit Jaber în Iordania, se găsește în provincia Daraa, cucerită de rebelii syrieni în aprilie 2015. Rebeliunea din Syria a început în martie 2011 în Daraa, prin manifestații de amploare, în care se cerea demisia președintelui syrian Bashar al-Assad.

 

 


Tag-uri: RAQQA, SYRIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN