MOARTE PAKISTANULUI?


BANNER
afghanistan
monitor

BMTF, 02 feb - Oficiali afghani au oferit pakistanezilor dovezi care arată că recentele atentate comise în Afghanistan, soldate cu peste 150 de morţi şi 250 de răniţi, au fost pregătite în Pakistan, referindu-se în special la madrasa şi universităţi suspectate de implicare, a declarat joi ministrul de interne afghan Wais Ahmad Barmak, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Guvernul şi preşedintele Afghanistanului se află sub presiune publică după patru atacuri sîngeroase comise în zece zile, dintre care trei au avut loc la Kabul.

O delegaţie condusă de ministrul de interne Wais Ahmad Barmak şi de directorul serviciilor de informaţii afghane (NDS), Mohammad Masoom Stanekzai, s-a deplasat miercuri în Pakistan pentru a se întîlni cu premierul Shahid Khaqan Abbasi, cu oficiali ai armatei şi cu şeful ISI, serviciile de informaţii militare pakistaneze, acuzate de legături strînse cu talibanii afghani şi cu reţeaua insurgentă afiliată, Haqqani.

Potrivit ministrului de interne afghan, informaţiile obţinute arată că atacurile au fost planificate în regiunea Chaman din Baluchistan (sud-vestul Pakistanului), unde talibanii dispun de centre de antrenament.

Ambasada Pakistanului la Kabul a afirmat la rîndul său că informaţiile furnizate sînt în curs de examinare pentru a li se verifica autenticitatea.

Joi, zeci de protestatari au demonstrat în faţa Ambasadei Islamabadului la Kabul, strigînd Moarte Pakistanului.

Acest demers diplomatic survine la o lună după ce președintele american, Donald Trump, a acuzat regimul de la Islamabad că găzduieşte militanţi extremişti şi că minte în privinţa situaţiei. Administraţia de la Casa Albă ia în calcul retragerea a 255 de milioane de dolari alocaţi pentru autorităţile de la Islamabad. "Statele Unite au oferit în mod prostesc Pakistanului peste 33 de miliarde de dolari drept ajutor în ultimii 15 ani, iar ei ne-au oferit la schimb minciuni şi înşelăciuni, considerînd că liderii noştri sînt proşti. Pakistanul oferă un refugiu sigur teroriştilor pe care îi vînăm în Afghanistan", a transmis Trump, prin intermediul contului de Twitter.

Afghanistanul şi India au apreciat afirmaţiile preşedintelui american, iar China şi-a manifestat susţinerea pentru Pakistan.

Problematica securităţii şi evoluţiei evenimentelor în Afghanistan a generat în ultimii ani multiple eforturi din partea coaliţiei internaţionale care desfăşoară acţiuni în acest teatru de operaţii. Rezultatul este paradoxal: societatea afghană nu a devenit nici mai sigură, şi nici mai securizată!

Insurgenţa în Afghanistan include şase grupări insurgente principale: talibani, Hezb-i-Islami, reţeaua Haqqani, luptători străini (majoritatea arabi şi din Asia Centrală), triburi din Pakistan şi Afghanistan, reţele criminale. Există dovezi care atestă cooperarea dintre aceste grupări, la nivel tactic, operativ şi strategic, inclusiv prin intermediul numeroaselor "shura" localizate în Pakistan, dar nu există o conducere unitară. În ultimii ani, după retragerea forțelor luptătoare ale NATO din Misiunea ISAF, în 2014, talibanii au inclus un nou aflux de membri denumiţi "neo-talibani", care au fost recrutaţi la Madrass şi în alte locaţii din Afghanistan şi Pakistan. Există în permanenţă între 5.000 şi 10.000 de luptători talibani! Forţele talibane s-au dislocat în număr mare, în special în provinciile sudice Helmand, Kandahar, Zabul. Dacă în 2002, de exemplu, ei operau în unităţi de mărimea unei grupe, în 2005 au operat în unităţi de mărime companie, pînă la 100 de luptători sau mai mult, ajungînd ca dinn 2008, ocazional, să opereze în unităţi de mărimea unui batalion, deşi se dislocau şi în unităţi mai puţin numeroase.

Mulţi dintre talibani au baza la Quetta, capitala Provinciei Balucistan din Pakistan. A doua shura este localizată în zona tribală a Pakistanului şi îşi desfăşoară activitatea în jurul unor indivizi ca Sirajuddin Haqqani, care comandă mai multe sute de luptători şi este aliat cu conducerea talibană.

Grupările insurgente din Afghanistan se manifestă pe trei fronturi:

Frontul nordic, care include o largă prezenţă a Hezb-i-Islami, este loc alizat în provinciile afghane care includ Nurestan, Konar, Laghman şi Nangarhar, precum şi peste graniţă, în Pakistan. Alte grupări, cum ar fi Lashkar-e-Taiba şi Tehreek-e-Nefaz-e-Shariat-Mohammadi au fost, de asemenea, active pe acest front.

Frontul central a inclus un amalgam de luptători străini, inclusiv arabi şi persoane din Asia Centrală. Aceştia erau localizaţi într-un teritoriu aproape de graniţa afghano-pakistaneză, de la Bajaur în zonele tribale pakistaneze pînă în Khowst, Paktia şi Paktika în Afghanistan. Reţeaua Haqqani a fost activă pe frontul central, împotriva forţelor afghane şi ale coaliţiei.

Frontul sudic, care a inclus o masivă prezenţă talibană, avea baza în Baluchistan şi în zonele tribale ale Pakistanului, precum şi în jurul provinciilor afghane Helmand, Kandahar, Oruzgan, Zabul şi Paktika. În plus, faţă de talibani, pe frontul sudic au mai fost active mai multe grupări tribale şi grupări implicate în producerea drogurilor.

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, ATENTATE, balucistan, MADRASS, PAKISTAN, quetta, TALIBANI, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN