NATO va rămîne organizația de bază în domeniul apărării în Europa


monitor

AGERPRES - autor: Ana Maria Luca

NATO va rămîne organizația de bază în domeniul apărării în Europa, deși Franța și Germania, cu sprijinul mai multor oficiali ai Uniunii Europene, propun o mobilizare a blocului în domeniul securității, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Dimitar Bechev, expert în afaceri europene și bursier la Centrul de Studii Europene de la Harvard, aflat la București cu ocazia Bucharest Forum.

Bechev a spus că inițiativa propusă de Franța și Germania vine din criza pe care a declanșat-o referendumul pentru Brexit și că este vorba doar despre o strategie de imagine menită să arate lumii că Uniunea contează.

Pe de altă parte, expertul în probleme europene afirmă că UE poate să vină în sprijinul NATO mai ales în Ukraina, prin prelungirea sancțiunilor, care, deși nu vor fi eficiente la început, mai tîrziu, în combinație cu prețul în scădere al petrolului, vor afecta economia rusească.

AGERPRES: Cum vedeți această nouă dezbatere pe marginea unei coagulări a UE în ceea ce privește politica de securitate și apărare?

Dimitar Bechev: Dacă vă referiți la propunerea Germaniei și Franței, cred că vine din criza internă a Uniunii după referendumul cu privire la Brexit și e o modalitate de a arăta lumii că UE încă poate conta.

Securitatea și apărarea sunt domenii vizibile, iar oficialii UE știu că pot să aibă un impact de imagine dacă merg pe aceste idei. Francezii, pe de altă parte, au făcut lobby de multă vreme pentru o politică de securitate și apărare mai robustă.

AGERPRES: Franța posedă și una dintre cele mai importante industrii în domeniul apărării...

Dimitar Bechev: Sigur că da, sunt unii dintre cei mai importanți jucători în acest domeniu. Iar politica lor continuă a fost să încerce să intensifice cooperarea în domeniul apărării în cadrul UE. Germania, pe de altă parte, are o abordare mai problematică. Pentru Berlin, este vorba de simbolismul unei astfel de cooperări, nu neapărat rezultatele concrete. Parisul își dorește o politică implementată și rezultate concrete.

Totuși, nu cred că această politică se va mișca atât de ușor, pentru că există destulă divizare în Europa, iar, în acest moment, NATO este organizația care duce greul. NATO a fost revitalizată după anexarea Crimeii de către Rusia și după Summitul de la Varșovia.

Oricum, pentru moment, chiar dacă nimic nu se întâmplă pe termen scurt, un pas important înainte este că Germania susține o astfel de inițiativă.

AGERPRES: Totuși, ideea se bucură de foarte multă susținere la Bruxelles.

Dimitar Bechev: Da, cred că Europa poate să recupereze și să aibă o contribuție mai importantă. Dar nu cred că va fi un pas decisiv în viitorul apropiat în acest sens.

AGERPRES: Ideea a fost susținută destul de categoric de către șeful Comisiei Europene. Juncker a vorbit despre un fond menit să dezvolte capacitatea țărilor membre pe care statele îl pot accesa. De ce credeți că o astfel de politică nu este fezabilă pe moment?

Dimitar Bechev: Cred că această politică ar putea fi implementată în alt context. Bugetele armatelor din vestul Europei sunt reduse. Dacă te uiți la statistici, nu foarte multe țări au reușit să atingă pragul de 2%. Așa că se poate vorbi despre apărare, se poate lucra la armonizarea politicilor și se pot crea noi inițiative, dar este un proces de lungă durată, iar istoria ne arată că în trecut o astfel de politică nu a fost un succes.

UE nu face mare lucru dincolo de operațiunile din Mediterană. Sunt alte forțe în teatrele de operațiuni. Franța a intervenit în Mali pe cont propriu. Europei îi va lua ceva timp să pună la punct resursele care să-i permită să facă față în teatrele de operațiuni.

Înainte de toate, din punct de vedere economic, din punct de vedere al cheltuielilor pentru apărare, UE nu stă foarte bine și este greu să prevezi ceva concret în acest sens.

Dar este vorba de simbolism în acest moment în Europa. Domeniul apărării pare facil, ușor de abordat, și care poate face minuni în ceea ce privește imaginea.

AGERPRES: Cum va gestiona Europa o promisiune neținută?

Dimitar Bechev: Nu cred că vor fi costuri foarte mari. Povestea politicii de apărare a UE a început în anii '90. Este o măsură provizorie. Nu cred că așteptările sunt atât de mari.

AGERPRES: Multe țări, mai ales în flancul estic, ar putea fi dezamăgite, pentru că, totuși, o astfel de retorică ar putea crea așteptări. Multe dintre țările estice se simt amenințate de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Dimitar Bechev: Instituția pe care ar trebui să o aleagă este NATO și, de fapt, mobilizarea NATO este ceea ce contează în regiune. Dacă UE ar putea să mai contribuie cu ceva, ar fi foarte bine. Nu cred că foarte multă lume și-ar pune speranțele în UE.

Însă, în acest moment, sunt întrebări destul de importante care își așteaptă răspunsul: Ce se întâmplă după alegerile din SUA și ce facem dacă noul președinte este Donald Trump? Cred că acestea au fost întrebările importante discutate la summitul informal de la Bratislava, iar povestea cu politica de apărare a UE este o chestiune mai puțin importantă.

Dacă propunerea Franței și Germaniei merge mai departe, ea trebuie să treacă prin Triunghiul de la Weimar, din care face parte și Polonia. Iar pană acum, nu a fost nicio reacție importantă din partea Varșoviei în acest sens.

Apoi, rămâne un mare semn de întrebare în ceea ce privește Marea Britanie. Ei sunt împotriva unei astfel de mobilizări. Și, chiar după Brexit, UE va trebui să rămână conectată la Marea Britanie, iar acest aranjament va trebui să aibă și o componentă de securitate.

Deci, sunt foarte multe piese mobile. E foarte devreme ca să putem avea ceva concret. Chiar între francezi și germani există o problemă de abordare. Francezii sunt pragmatici, iar germanii sunt mai idealiști.

AGERPRES: Dar în ceea ce privește puterea subtilă, cum poate UE să facă față Rusiei în Regiune? Există țări la frontierele dintre UE și Rusia care și-ar dori ca Bruxellesul să fie mai implicat și mai eficient?

Dimitar Bechev: Acest lucru se întâmplă pentru că UE și Rusia operează cu două tipuri de instrumente. UE nu poate arunca în discuție puterea militară, iar Rusia poate. UE nu are un sistem mediatic atât de pus la punct precum Rusia.

Rusia mai încearcă, câteodată, să imite UE și dezvoltă instrumente asemănătoare, precum uniunea economică.

Nu e o competiție între doi concurenți egali pentru că este vorba despre doi actori diferiți.

Cred că rezultatul este că vom ajunge într-o situație din care nici UE, nici Rusia nu va mai putea face nicio mișcare. Rusia nu poate forța din punct de vedere militar prea mult în Ucraina din cauza costurilor foarte mari ale unei astfel de manevre, iar UE nu poate răspunde din punct de vedere militar, ci doar cu sancțiuni. Nu vor fi eficiente la început, dar mai târziu, în combinație cu prețul în scădere al petrolului, vor mușca din economia rusească.

AGERPRES: Există voci în UE care spun că sancțiunile nu sunt foarte eficiente și că UE ar trebui să își schimbe abordarea...

Dimitar Bechev: Europa nu este o putere militară. La urma urmei, totul este în mâinile ucrainenilor. Până acum s-au descurcat, au reușit să își intensifice prezența militară și să izoleze violențele din Donbas și în acest moment nu e ușor să treci de trupele lor. Doar dacă Rusia intervine pe scară largă la sol lucrurile s-ar schimba, iar în acest moment acest lucru prezintă un risc foarte mare pentru Rusia.

AGERPRES: Cum vedeți rolul UE în est, în viitor?

Dimitar Bechev: Nu cred că UE poate să facă mai mult decât face în acest moment. A avea o poziție unitară în diverse domenii este o realizare în sine. Nimeni nu se aștepta ca sancțiunile impuse Rusiei să dureze atât de mult. Toată lumea se aștepta ca ele să determine Rusia și Ucraina într-un proces pozitiv. Dar el nu s-a întâmplat, nici măcar acordul de încetare a focului nu a fost respectat, ca sa nu mai vorbim de elemente din foaia de parcurs semnată la Minsk.


Tag-uri: AGERPRES, INTERVIU, NATO, Interviu

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN