Negocieri indirecte între Israel şi Hamas


Data: 
16 Feb 2013

Tel Aviv, 16 feb /Agerpres/ - Israelul şi Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza, sunt implicate 'de mai multe săptămâni' în negocieri indirecte ce urmăresc relaxarea blocadei impuse de statul evreu enclavei palestiniene prin aplicarea acordului de armistiţiu încheiat în noiembrie, a anunţat vineri postul privat de televiziune Channel 2, preluat de France Presse.

Discuţiile, în care sunt angajaţi mai mulţi ofiţeri israelieni, au loc prin intermediul unor mediatori egipteni, a precizat postul de televiziune. Negocierile au în vedere deschiderea terminalului Rafah, dintre Egipt şi Fâşia Gaza, pentru materiale de construcţie originare din Qatar, dar şi accesul în Israel al unor produse agricole din Gaza.

AFP aminteşte că Israelul a anunţat în decembrie că se pregătea să autorizeze intrarea unor materiale de construcţie în Gaza pentru prima dată din 2007.

Un purtător de cuvânt al Hamasului islamist palestinian a confirmat vineri că au avut loc discuţii prin intermediul Egiptului în cadrul acordului încheiat în noiembrie după opt zile de ofensivă israeliană susţinută împotriva grupurilor armate din Gaza, dar că în ultimele două săptămâni nu a mai existat niciun contact.

Israelul a impus restricţii asupra importurilor din Gaza după răpirea în 2006 a soldatului israelian Gilad Shalit - eliberat de Hamas în 2011. Blocada a fost înăsprită în 2007, când Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza.


Tag-uri: HAMAS, ISRAEL, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN