Nigeria: Cel puțin 31 de pescari au fost uciși de Boko Haram


NIGERIA
MONITOR

Maiduguri, 8 aug /BMTF/ - Cel puțin 31 de pescari au fost uciși de gruparea jihadistă Boko Haram, pe malurile nigeriene ale lacului Ciad, s-a aflat luni seara din surse locale, preluate de AFP, scrie Agerpres.

Luptători înarmați au invadat sîmbătă două insule, Duguri și Dabar Wanzam, de pe lacul Ciad și au masacrat pescarii aflați în zonă. "14 au fost uciși la Duguri și 17 la Dabar Wanzam".

Pescarii, veniți din regiunea Baga, se deplasează în mod regulat pe lac timp de mai multe zile la bordul unor ambarcațiuni de lemn, explică Musa Ari, un alt membru al unei miliții locale.

Conform acestuia, jihadiștii au cruțat viața unui pescar pe care l-au obligat să transporte corpurile colegilor săi pînă la Baga: o amenințare menită să descurajeze orice comerț și orice exploatare a lacului de către civili.

Armata tocmai ridicase interdicția de pescuit în lac, permițînd sătenilor, a căror supraviețuire depinde în mare parte de ajutorul alimentar, să meargă să se aprovizioneze ei înșiși.

Nici o sursă militară sau oficială nu a dorit să comenteze aceste noi atacuri de mare anvergură, care sunt în creștere în regiune în ultimele luni.

Deși armata nigeriană a reluat controlul localității Baga în februarie 2015, împrejurimile acesteia rămîn inaccesibile. Combatanții utilizează insulele presărate pe lacul Ciad ca baze de retragere.

Conflictul cu Boko Haram a făcut peste 20.000 de morți și 2,6 milioane de strămutați din 2009 și a distrus întreaga economie din regiunea lacului Ciad, unde imensa majoritate a populației suferă de malnutriție severă.


Tag-uri: BOKO HARAM, NIGERIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN