NOI ACTE NORMATIVE PENTRU IGSU


Data: 
24 Dec 2014

Bucureşti, 24 dec /BMTF/ - Vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, ministru al afacerilor interne, a susţinut marţi, în şedinţa de Guvern, trei acte normative iniţiate de Ministerul Afacerilor Interne, care vizează creşterea performanţei managementului situaţiilor de urgenţă.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor, hotărârea privind organizarea, funcţionarea şi compunerea Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică şi hotărîrea pentru modificarea şi completarea HG nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Conceptul operaţional integrat de gestionare a situaţiilor de urgenţă este realizat la nivel strategic de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sînt reprezentate, la nivel de ministru şi conducători ai instituţiilor publice centrale, toate instituţiile cu atribuţii: Ministerul Afacerilor Interne,

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-ministrului, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ministerul Public este reprezentat la şedinţele Comitetului, în calitate de invitat permanent. De asemenea, la invitaţia preşedintelui Comitetului, pot participa, în funcţie de problematica înscrisă pe ordinea de zi, reprezentanţi ai altor ministere şi instituţii, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale, se arată în comunicatul de presă.

Conform documentelor aprobate, la nivel tehnic, intervenţia şi gestionarea curentă în situaţiile de urgenţă este asigurată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă condus de secretarul de stat cu atribuţii, iar managementul informaţional şi sprijinul acţiunilor de intervenţie se asigură de celelalte structuri coordonate de secretarul de stat cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice din Ministerul Afacerilor Interne. Integrarea capabilităţilor şi conceptul de acţiune se stabilesc în cadrul platformei de coordonare operaţională din care fac parte toţi secretarii de stat, precum şi specialişti din cadrul structurilor cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, mai informează MAI.

Noul concept vizează coordonarea tuturor resurselor la nivel naţional, în paralel cu analiza riscurilor pe tipologii, în scopul creşterii eficienţei managementului situaţiilor de urgenţă. În acest context, toate instituţiile vor opera utilizînd seturi de proceduri identice pentru asigurarea interoperabilităţii şi a unei coordonări sub comanda unică a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de vicepremierul Gabriel Oprea, a tuturor forţelor şi mijloacelor existente la nivel naţional. Noua concepţie are în vedere interoperabilitatea între Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Transporturilor şi celelalte instituţii subordonate Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a preluat, totodată, atribuţiile Comitetului Naţional pentru Intemperii şi Calamităţi, care a fost desfiinţat, se precizează în comunicatul MAI.

 

 


Tag-uri: IGSU, MAI, SMURD, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN