AN NOU CU ATENTATE IN AFGHANISTAN SI SYRIA


banner
afghanistan

BMTF, 01 ian - Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 14 rănite, duminică, într-un atac sinucigaş comis în cursul unor funeralii, în provincia Nangarhar, in estul Afghanistanului, relatează AFP.

Atacul s-a produs la funeraliile unui fost guvernator din districtul Haska Mina, potrivit unui comunicat al guvernoratului Nangarhar.

Nici o grupare nu a revendicat pentru moment atacul care survine la trei zile după un atentat sinucigaş comis la Kabul împotriva unui centru cultural şiit care s-a soldat cu 41 de morţi şi 84 de răniţi.

Nangarhar, în estul Afghanistanului, la graniţa cu Pakistanul, este bastionul Statului Islamic, care a revendicat atacul comis joi în capitala afghană.

Cel puţin 12 civili, între care patru copii, au fost ucişi si în Syria în raiduri aeriene vizind ultimele redute ale grupării Statul Islamic în estul ţării, a relatat luni AFP.

Bombardamentele, efectuate duminică seara în provincia Deir Ezzor, au vizat localitatea Soussa, aflată încă în miinile jihadiştilor.

Coaliţia antijihadistă i-a sprijinit pe combatanţii kurzi şi arabi din Forţele Democratice Syriene (FDS) în cucerirea oraşului Raqqa (nord), fosta capitală de facto a Statului Islamic în Syria.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 şi cucerirea a vaste teritorii în Iraq şi în Syria, jihadiştii Statului Islamic şi-au văzut autoproclamatul "califat" reducindu-se treptat sub loviturile numeroaselor ofensive antijihadiste.

În provincia Deir Ezzor, situată la frontiera cu Iraqul, Statul Islamic nu mai deţine decit cinci localităţi de pe malul estic al Eufratului.

Declanşat în 2011 după represiunea manifestaţiilor de către regimul de la Damasc, conflictul din Syria a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, odată cu implicarea unor ţări străine şi a unor grupări jihadiste pe un teritoriu din ce în ce mai sfişiat.

Conflictul din Syria s-a soldat până acum cu peste 340.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.


Tag-uri: AFGHANISTAN, ATENTATE, STATUL ISLAMIC, SYRIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN