Novaia Gazeta doreşte să-şi înarmeze jurnaliştii


ng
BMTF

BMTF, 27 oct - Conducerea ziarului independent Novaia Gazeta a precizat joi că ar dori să-şi înarmeze jurnaliştii pentru a le garanta acestora securitatea, după atacul cu cuţitul împotriva unei prezentatoare a postului de radio Echo, informează Le Figaro. Tatiana Felgengauer, redactorul sef-adjunct si una dintre prezentatoarele postului rus de radio Echo, a fost înjunghiată luni în zona gitului şi a fost internată în stare gravă la spital.

„Dacă statul nu este gata să ne apere, ne vom apăra singuri”, a declarat pentru AFP redactorul-șef adjunct NG, Sergei Sokolov. „Atunci cind jurnaliștii sint lipsiți de apărare în fața arbitrariului care face legea pe stradă și a neglijenței forțelor de ordine, nu există o altă soluție”, a indicat el.

La rindul sau, redactorul-șef al ziarului, Dmitri Muratov, a spus că se vede nevoit să își înarmeze colegii de redacție, transmite The Moscow Times.
Discutind miercuri la radio Ecoul Moscovei despre greutățile cu care se confruntă presa care are o atitudine critică față de Kremlin, Muratov a explicat că jurnaliștii de la Novaia Gazeta au fost de nenumărate ori ținta unor „atacuri de amploare”. El a dat ca exemplu asasinarea Annei Politkovskaia, a lui Igor Domnikov și Yuri Shchekochikhin.
Dmitri Muratov a spus că au mai existat și alte tentative de omor la adresa colegilor săi, adăugind că intenționează să cumpere arme non-letale subordonaților lui și să îi instruiască în folosirea lor. „Îi voi trimite pe unii dintre angajați la cursuri (de autoapărare, n.r.). Vom încheia un acord cu Ministerul de Interne al Rusiei. Vom comanda și cumpăra arme de autoapărare (…)”, a completat el.

Novaia Gazeta este o publicație care anchetează subiecte sensibile, de la corupție la participarea soldaților ruși în conflictul armat din Ukraina trecind prin persecuțiile împotriva homosexualilor din Cecenia.

Șase jurnaliști și colaboratori ai ziarului au fost uciși de la crearea acestuia în 1993. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, cunoscută pentru criticile sale la adresa politicii Kremlinului în Cecenia, ucisă pe 7 octombrie 2006 în holul clădirii unde locuia.

Novaia Gazeta este bi-saptaminalul care a pierdut unul dintre cei mai celebrii jurnalisti rusi: ANNA POLITKOVSKAIA, detinatoarea premiului PENITA DE AUR, decernat in anul 2000 de Uniunea Ziaristilor din Rusia pentru corespondentele de pe frontul din Cecenia, a platit scump acasta tenacitate, fiind asasinata la 7 octombrie 2006.

Producătorul de arme Kalashnikov a indicat că oferă o reducere de 10% jurnaliștilor care doresc să achiziționeze arme paralizante, aratindu-se dispus să consilieze jurnaliștii în probleme de autoapărare.

Organizatiile internationale de presa recomanda jurnalistilor sa nu poarte arme asupra lor. Atacurile din ultimii ani, asupra jurnalistilor din tari considerate sigure, pe timp de pace, contribuie la schimbarea opticii in privinta auto-apararii, iar cursurile de aparare urbana ar trebui sa devina obligatorii pentru reporterii de teren!


Tag-uri: APARARE, ARME, BMTF, CURSURI, ÎNARMARE, JURNALISM, JURNALIŞTI, NOVAIA GAZETA, PRESA, SIGURANŢĂ, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN