ONU: Statul Islamic și Al-Qaida își mențin capacitățile, în pofida presiunii militare exercitate asupra lor


ISIS
MONITOR

BMTF, 14 aug - Statul Islamic și Al-Qaida și-au menținut capacități semnificative de acțiune în primele șase luni ale anului 2017, în pofida presiunii militare internaționale exercitate împotriva lor, potrivit unui raport realizat de experți ai ONU, citat de AFP, scrie Agerpres.

Documentul arată că Statul Islamic este în continuare capabilă să trimită fonduri militanților săi în afara zonei de conflict din Orientul Mijlociu. Transferurile de fonduri sînt efectuate adesea prin trimiterea de sume mici, ceea ce le face dificil de detectat.

Sursele de finanțare ale Statului Islamic nu s-au schimbat în mod fundamental, bazîndu-se în continuare pe livrările de petrol și impunerea de taxe populației locale, notează documentul destinat Consiliului de Securitate al ONU.

Realizat de experți mandatați să urmărească aplicarea diferitelor rezoluții și sancțiuni adoptate împotriva celor două grupări jihadiste, textul de 24 de pagini semnalează că Statul Islamic continuă să motiveze și să facă posibile atacuri în afara Orientului Mijlociu, de exemplu în Europa, care rămîne o regiune prioritară pentru atacurile comise de indivizi care împărtășesc ideologia grupării.

Statul Islamic vrea să se stabilească în Asia de Sud-Est, așa cum arată recentele confruntări armate din sudul Filipinelor, adaugă raportul, care menționează că numărul de membri care doresc să cîștige în Iraq și Syria continuă să scadă. Tot mai mulți minori părăsesc zonele de luptă din Orientul Mijlociu.

Rezistența Statului Islamic la Mosul arată că structura sa de comandă și control nu a fost complet afectată și că gruparea rămîne o amenințare militară semnificativă. Pe lîngă utilizarea de drone găsite pe piață, Statul Islamic a dezvoltat o capacitate de a modifica și de a construi propriile modele pentru răspîndirea propagandei sale, pentru misiuni de observare sau pentru transportul de bombe mici sau explozibili, mai indică experții.

La rîndul său, rețeaua teroristă Al-Qaida și-a păstrat filiale puternice în Africa de Vest și de Est și în Peninsula Arabică, inclusiv Yemen. În pofida competiției strategice dintre cele două organizații teroriste, alianțe și cooperări permit în multe regiuni mișcări de combatanți între diferite grupări, conform aceluiași raport.

În Libya, numărul combatanților Statului Islamic este estimat de acesta între 400 și 700. În Sahel, Al-Qaida continuă să reprezinte o amenințare semnificativă, ca și în Africa de Est, unde membrii afiliați acesteia și grupării Statul Islamic variază între 6.000 și 9.000.

 

 


Tag-uri: AL-QAIDA, ONU, STATUL ISLAMIC, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN