PENCE ÎN AFGHANISTAN


BANNER
afghanistan

BMTF, 22 dec - Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite, a efectuat, joi, o vizită neanunţată în Afghanistan, în cursul căreia s-a întîlnit cu trupele americane de la Baza aeriană Bagram şi întrevederi cu mai mulţi oficiali afghani, informează France 24.

Liderul american a zburat în secret cu un avion militar C-17 pînă la baza aeriană Bagram, unde s-a adresat celor 15.000 de militari prezenţi acolo, mulţumindu-le pentru eforturile lor.

Ulterior, Mike Pence a călătorit cu un elicopter militar la Kabul, unde s-a întîlnit cu preşedintele afghan Ashraf Ghani şi şeful executiv Abdullah Abdullah pe care Washingtonul se bazează pentru a ajuta la reconstrucţia ţării afectate de ani de război.

Guvernul de la Kabul, susţinut de Statele Unite şi ţările occidentale, se confruntă cu o intensificare a activităţii insurgenţilor talibani şi a altor militanţi, după retragerea majorităţii trupelor NATO în anul 2014. Statele Unite sînt implicate de 17 ani în acest conflict, cel mai lung din istoria Statelor Unite şi care nu mai prezintă un mare interes pentru opinia publică americană.

Vizita intervine în timp ce generalul John Nicholson, care conduce trupele americane şi NATO în Afghanistan, a declarat la sfîrşitul lunii noiembrie că este nevoie de o creştere semnificativă a trupelor americane trimise pe front în Afghanistan, în sprijinul forţelor afghane în lupta împotriva talibanilor în 2018.

Noua strategie a preşedintelui american Donald Trump pentru Afghanistan, dezvăluită în august, a condus deja la o creştere clară a bombardamentelor aeriene, în timp ce aproximativ 3.000 de soldaţi au fost trimişi ca întăriri.

Pence, care urma să efectueze săptămîna aceasta o vizită în Orientul Mijlociu, a amînat acest plan în contextul votului din Congresul american privind reforma fiscală, şi a tensiunilor izbucnite după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Și ministrul român al apărării, Mihai Fifor, se află într-o vizită în Afghanistan, unde se întîlnește cu militarii români din Batalionul Brave Hearts Protecția Forței, aflat sub comanda col. Cristinel Colibaba.

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, MIKE PENCE, USA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN