Peste 60% din populația Afghanistanului crede că țara se îndreaptă în direcția greșită


afghanistan
monitor

BMTF, 16 nov - Mai mult de 60% dintre afghani cred în continuare că țara se îndreaptă în direcția greșită, însă semne ale unei mai bune guvernări au ridicat ușor starea de spirit la nivel național, potrivit unui sondaj realizat de Asia Foundation.

Peste jumătate din cele 10.000 de persoane chestionate au afirmat că au încredere în guvernul președintelui Ashraf Ghani, care încearcă să restabilească securitatea în fața creșterii insurgenței talibanilor. Anul trecut, mai puțin de jumătate dintre afghani au afirmat că au încredere în Ghani.

Cu toate acestea, aproape 39% dintre cei chestionați au afirmat că sînt dispuși să plece dacă ar avea ocazia, cea mai mare cifră înregistrată de la începutul realizării sondajului în urmă cu zece ani. Principalul motiv este situația securității în țară. Mai mult de 70% dintre afghani se tem pentru siguranța personală.

Atacuri au loc aproape în întreaga țară. În luna mai, mai mult de 150 de persoane au fost ucise de o explozie produsă în zona diplomatică a Kabulului — unul din cele mai sîngeroase atentate de la înlăturarea de la conducere a talibanilor în 2001.

În ziua în care a fost realizat sondajul, peste 20 de polițiști au fost uciși în lupte cu insurgenții talibani în provincia Kandahar.

Sondajul, care a fost realizat în toate cele 34 de provincii din Afghanistan în luna iulie, în principal în gospodăriile din mediul rural, a arătat o imagine de ansamblu mixtă, cu progrese în educație și sănătate în ultimul deceniu pe de o parte, și cu îngrijorări continue privind corupția, șomajul și securitatea de cealaltă parte.

Aproximativ o treime dintre afghani (33%) cred că țara se îndreaptă în direcția bună, o creștere ușoară față de 29,3% anul trecut.

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, SONDAJ, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN