Putin a vizitat Abhazia...


PUTIN
MONITOR

Suhumi, 9 aug /BMTF/ - Președintele rus Vladimir Putin a vizitat marți provincia separatistă georgiană Abhazia și a dat acolo asigurări cu privire la sprijinul militar al Moscovei, un act de sfidare la adresa guvernelor occidentale care au condamnat susținerea oferită de Moscova separatiștilor proruși din Georgia, relatează Reuters.

Abhazia și cealaltă regiune separatistă georgiană Osetia de Sud au eliminat controlul autorităților de la Tbilisi în urma confruntărilor care au avut loc la începutul anilor '90, iar trupe ruse staționează permanent în aceste provincii de la încheierea războiului ruso-georgian din anul 2008. Putin a intensificat sprijinul militar, economic și politic pentru aceste regiuni separatiste în ultimii ani.

Putin a sosit în Pițunda, stațiune din Abhazia la Marea Neagră, la o săptămînă după ce vicepreședintele american Mike Pence a vizitat Tbilisi și a condamnat prezența rusească pe teritoriul georgian.

În cadrul unei întîlniri cu Raul Khadzhimba, lider al administrației separatiste, Putin a afirmat că Moscova se angajează să construiască un contingent militar ruso-abhaz pentru a asigura securitatea populației din Abhazia.

Vizita lui Putin a coincis cu împlinirea a nouă ani de la izbucnirea războiului ruso-georgian, încheiat cu o înfrîngere severă a georgienilor și în urma căruia Rusia a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud, în pofida opoziției comunității internaționale.

Rusia a susținut că a fost nevoită să acționeze în 2008 pentru a-i apăra pe civili în ambele entități de atacurile militare georgiene. Dar guverne occidentale afirmă că Rusia a pus la cale conflicte separatiste pentru a împiedica parcursul Georgiei în procesul aderării la NATO și UE.


Tag-uri: ABHAZIA, GEORGIA, SEPARATISM, VLADIMIR PUTIN, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN