Sclavia modernă și traficul de persoane, mult mai răspîndite în Marea Britanie decît se credea


UK
MONITOR

Londra, 11 aug /BMTF/ - Sclavia modernă și traficul de persoane sînt fenomene mult mai răspîndite în Marea Britanie decât se considera pînă acum, în condițiile în care bandele internaționale au înțeles că pot face profituri semnificative de pe urma lor, a anunțat joi Agenția națională de luptă împotriva crimei organizate (National Crime Agency, NCA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit NCA, poliția a întreprins 300 de operațiuni în legătură cu munca forțată, exploatarea sexuală și sclavia domestică, probleme care afectează fiecare oraș mare din țară.

Estimări anterioare indicau existența a pînă la 13.000 de victime în Marea Britanie, însă NCA avertizează că acesta este doar vîrful aisbergului. Doar în cursul unor operațiuni desfășurate de poliție în mai și iunie au fost operate 111 arestări și identificate 130 posibile victime.

Acest tip de infracțiune devine tot mai atractiv pentru bande, care pot obține pînă la 600 de lire sterline pe zi de pe urma fiecărei femei exploatate prin prostituție. O bandă de români cîștiga 5 milioane de euro lunar din traficarea de femei în scop de prostituție, a exemplificat un oficial.

Se estimează că, per total, 46 de milioane de victime au adus grupărilor de crimă organizată 500 de miliarde de dolari.

NCA subliniază că există o legătură certă cu criza migranților în Europa, care a creat un bazin mai numeros de persoane ce pot fi exploatate.

În Marea Britanie au fost identificate anul trecut victime din 109 țări, însă cele mai multe proveneau — la fel ca bandele de traficanți — din Europa de Est, Vietnam și Nigeria. Al treilea mare grup de victime l-au constituit totuși cetățeni britanici.

A fost citat și cazul unei fetițe de etnie romă în vîrstă de 12 ani care fusese traficată pentru sclavie domestică la o familie din Marea Britanie.

Această țară a adoptat în 2015 o lege împotriva sclaviei, ce prevede închisoare pe viață pentru traficanți și obligă companiile să facă public modul în care se asigură că în lanțul lor de furnizori nu se folosește sclavia.


Tag-uri: MAREA BRITANIE, ROMÂNI, SCLAVIE, TRAFIC DE PERSOANE, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN