Sistemul de protejare a Rusiei de meteoriţi nu este mai scump decât cheltuielile lui Abramovici cu Chelsea


Data: 
18 Feb 2013

Moscova, 18 feb /BMTF/ - De câteva zile sume imense sunt evocate de diverşi specialişti şi oameni de ştiinţă din Rusia în legătură cu eventualele costuri ale punerii în practică a proiectului federal destinat contracarării ameninţărilor din spaţiu, însă profesorul Universităţii din Moscova, Vladimir Lipunov, susţine că preţul nu ar fi mai ridicat decât a cheltuit Roman Abramovici cu echipa de fotbal britanică Chelsea, transmite luni postul de radio Eho Moskvî, preluat de Agerpres.

Crearea unei reţele de telescoape pentru monitorizarea ameninţărilor din spaţiu ar costa cam cât a 'plătit Abramovici pentru Chelsea', a afirmat el, indicând suma de 1,5 miliarde de dolari.

În ultimii opt ani, potrivit calculelor ediţiei ruse a revistei Forbes, Roman Abramovici a cheltuit pentru echipa Chelsea în jur de 1,3 miliarde de dolari (aproximativ 40 miliarde de ruble, la cursul actual de schimb al Băncii Centrale a Rusiei).

Într-o declaraţie acordată presei ruse, Lipunov a indicat că, la momentul actual, Rusia dispune de nouă telescoape cu diametrul obiectivului de 40 centimetri. Acestea, în opinia sa, ar trebui să fie toate robotizate. 'Pentru a detecta un obiect periculos este nevoie de o reţea de telescoape, pentru crearea căreia ar fi nevoie de cel puţin doi ani, plus câteva telescoape foarte mari, iar acestea din urmă ar mai lua încă cinci ani. Mai mult, telescoapele ar trebui amplasate în diferite locuri de pe Terra', a afirmat el, estimând costul unui telescop la 1 milion de ruble.

Costurile sistemului de protejare a Rusiei de meteoriţi, care ar urma să fie prezentat luni premierului rus Dmitri Medvedev de către vicepremierul Dmitri Rogozin, s-ar cifra între 58 şi 28 miliarde de ruble, în contextul în care meteoritul care s-a dezintegrat vineri deasupra Munţilor Urali a rănit cel puţin 1500 de persoane, conform unui bilanţ reactualizat luni, pricinuind pagube estimate la 1 miliard de ruble (circa 33 milioane de dolari).


Tag-uri: METEORIT, RUSIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN