Spania: Manifestaţie la Madrid împotriva reformei din sistemul sanitar


Data: 
18 Feb 2013

Madrid, 17 ian /BMTF/- Mii de medici şi asistente medicale, mulţi îmbrăcaţi în halate albe, s-au reunit, duminică, în centrul Madridului, într-o nouă 'maree albă', pentru a protesta împotriva privatizărilor şi a reducerilor bugetare, care, în opinia lor, pun în pericol sistemul de sănătate publică, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Guvernul Comunităţii Autonome Madrid (de dreapta) intenţionează să privatizeze parţial şase din cele 20 de mari spitale din regiunea, precum şi 27 din totalul de 270 de centre de sănătate.

În condiţiile în care sistemul de sănătate din Spania se bazează în principal pe sectorul public, acest proiect este intens criticat de angajaţii în domeniu, care se tem că va urma o reducere a efectivelor medicale şi o scăderea a calităţii serviciilor pentru pacienţi. Din luna noiembrie, ei organizează periodic astfel de 'maree albe'. Pentru duminică, erau prevăzute asemenea demonstraţii în 16 oraşe spaniole.

Planul de privatizări al guvernului Comunităţii Autonome Madrid, anunţat la sfârşitul anului 2012, se suprapune pe reforma sanitară pe care o are în vedere guvernul Spaniei, prin care premierul conservator Mariano Rajoy încearcă să reducă cheltuielile bugetare cu şapte miliarde de euro pe an.

Unii dintre cei mai afectaţi sunt pensionarii, care beneficiau de un sistem de sănătate complet gratuit şi vor fi obligaţi pe viitor să plătească 10% din preţul medicamentelor.


Tag-uri: PROTEST, REFORMA, SPANIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN