STATUL ISLAMIC DEOSEBIT DE ACTIV LA KABUL


De: 
BMTF
BANNER
afghanistan
monitor

Kabul, 11 ian /BMTF/ - Statul Islamic şi-a extins prezenţa la Kabul în ultimele luni, îndoctrinîndu-i pe afghanii din clasa de mijloc şi făcînd din capitală unul dintre locurile cele mai periculoase din Afghanistan, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres.

Iniţial prezent în estul ţării, Statul Islamic a revendicat aproape 20 de atacuri în 18 luni în capitala Kabul, comise de celule locale din care fac parte studenţi, profesori şi comercianţi.

Această tendinţă îi îngrijorează pe civili, epuizaţi de zeci de ani de război, în timp ce forţele de ordine afghane şi aliaţii lor americani se luptă deja să contracareze ofensiva talibanilor.

Braţul local al SI, numit EI-Khorasan, după denumirea istorică a regiunii, a apărut în Afghanistan în 2014 şi la acea vreme era format în mare parte din foşti combatanţi talibani sau proveniţi din alte grupuri jihadiste din Pakistan, Afghanistan sau Asia centrală. EI-Khorasan a revendicat primul său atentat la Kabul în vara anului 2016 şi şi-a înmulţit atacurile împotriva minorităţii şiite şi a forţelor de securitate.

Pentru a comite aceste atacuri, SI dispune de numeroşi recruţi, au afirmat analiştii. Afghanistanul cunoaşte de decenii un curent extremist influent, care se găseşte în toate păturile societăţii, inclusiv în rîndul tinerilor de la oraşe, considerați ca făcînd parte dintr-o generaţie lipsită de sensibilitate la diferite tipuri de violenţă şi de extremism, din cauza deceniilor de război și violență. Este singurul mod de exprimare pe care l-au cunoscut!

Aceşti adepţi trăiesc fără să se ascundă în capitală unde lucrează şi studiază şi se întîlnesc noaptea pentru a vorbi despre un război sfînt sau pentru a planifica atacuri într-un oraş pe care îl cunosc bine.

Ei ştiu de exemplu să detecteze măsurile de securitate de tipul celor luate după atacul în care au fost ucise 150 de persoane în luna mai.

Potrivit serviciilor de informații, există 20 de celule SI sau mai multe, care acţionează în oraş.

Noul val de extremişti nu este alcătuit din ţărani analfabeţi. Ei sînt în mare parte persoane cu un nivel de educaţie ridicat. Profilul acestor atentatori s-a schimbat.

 

Analizînd situaţia din Afghanistan, psihologii spun că există cel puţin un cumul de patru factori care dau continuitate terorismului şi contribuie la apariţia teroriştilor în rîndul unei generaţii care nu au cunoscut altceva decît vărsarea de sînge şi vrajba, fenomen cunoscut sub numele de „reîntinerirea violenţei”, şi aceştia sînt:

- un mediu dominat de conflicte face dificilă desfăşurarea unui proces normal de educaţie la nivelul şcolii, în cadrul familiei sau al societăţii, astfel încît să se poată reprima instinctele de agresivitate la copii. De aceea, aceste instincte se dezvoltă necontrolat şi sînt stimulate mai departe de violenţă;

- cei care cresc în medii tensionate de conflicte ajung să considere violenţa un mijloc justificat de exprimare;

- noua generaţie se consideră nevinovată de izbucnirea conflictului şi de aceea o victimă se bucură de anumite drepturi în lupta pentru supravieţuire;

- a purta armă sau a fi cooptat în forţele miliţiilor este un simbol al bărbăţiei.

Tinerii afghani NU s-au născut terorişti! Ei se străduiesc să ducă o viaţă normală, chiar dacă războiul de 40 de ani le-a schimbat felul de a fi şi de a privi lumea. Ca majoritatea popoarelor coranice, afghanii sînt fatalişti. Expresia „Cum o vrea Dumnezeu” se rosteşte mai des decît „Sallam Allecum” (Balint Mario, „Oamenii pustiului” – Pe frontul de est nimic nou, Ed. Timpul, 2004, pag. 89)!

 

 

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, KABUL, STATUL ISLAMIC KHORASAN, TERORISM, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN