Syria: calea spre dezintegrare


- Corespondenţă de la Ryiad Mohammed Saad -
Data: 
15 Feb 2013

Damasc,15 feb /BMTF/ - Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat, zilele trecute, că orice soluţie la criza din Syria trebuie să includă plecarea lui Bashar al-Assad de la conducerea ţării. John Kerry le-a spus reporterilor că vrea să găsească modalităţi de a-l convinge pe preşedintele syrian să demisioneze, ca şi cum rezolvarea datoriilor externe ale Statelor Unite ar depinde de demisia Secretarului Trezoreriei. Sau, mai rău, a Preşedintelui Obama! Pînă atunci, Comunitatea internaţională se rezumă la a da lecţii Syriei, în timp ce un grup armat a răpit astăzi, joi, cel puţin 40 de civili, majoritatea femei şi copii, din satele Al-Foua şi Kafraya din provincia Idleb,  care se aflau la bordul unui autobuz în nord-vestul ţării, după cum transmite televiziunea de stat. Autobuzul era în drum spre Damasc. Este vorba despre săteni musulmani şiiţi, în timp ce majoritatea rebelilor ce luptă contra regimului lui Bashar al-Assad sînt sunniţi.

Televiziunea de stat a avertizat, din nou, împotriva creşterii numărului de răpiri în nordul Syriei, unde armata regulată este tot mai puţin prezentă. "Unii profită de absenţa unei puteri centralizate", a spus crainica.

Rebelii au doborît joi două avioane ale aviaţiei militare în aceeaşi regiune din nord-vest. Incidentul s-a produs în momentul în care aviaţia, principalul atu al regimului în războiul său împotriva rebelilor, bombarda mai multe obiective şi baze de aprovizionare ale rebelilor, din regiune. Cele două avioane militare au fost doborîte în interval de cîteva ore în apropiere de Maaret al-Noomane. Într-o postare video, grupul rebel "Brigada Descendenţilor Profetului" revendica una dintre cele două operaţiuni, afirmînd că a doborît un aparat rus de tip Suhoi cu ajutorul apărării antiaeriene. După militarizarea conflictului din Syria, rebelii, mult mai slab echipaţi ca armata, au reuşit să doboare mai multe avioane militare cu ajutorul bateriilor antiaeriene şi a mitralierelor grele. Situaţia, însă, se complică şi Iranul cu mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah, din Liban, au creat o reţea de miliţii proguvernamentale, denumite "Jaysh al-Shabi", a căror misiune este de a lupta împotriva opoziţiei armate, precum şi de a le apăra interesele în cazul căderii sau retragerii de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, relatează în ediţia sa de luni The Washington Post. Astfel, cel puţin 50.000 de militanţi sprijiniţi de Iran acţionează în prezent alături de forţele loiale regimului împotriva forţelor opoziţiei armate, potrivit unei surse înalte din administraţia Obama. Iranul a trimis de asemenea în Siria instructori din Corpului Gardienilor Revoluţiei.  Dar, conform unor observatori, nu menţinerea la putere a preşedintelui Bashar al-Assad ar fi singurul lor obiectiv, ci apărarea intereselor Iranului în cazul fracturării Syriei în enclave etnice şi sectare.

Posibilitatea fragmentării ţării în enclave tribale şi religioase reprezintă o preocupare majoră pentru oficialii de la Damasc, dar şi pentru guvernele vecine, în contextul în care ţara se apropie de al treilea an de război civil. Forţele rebele, constituite în mare parte din sunniţi, nu sînt omogene şi nici unite, ci divizate din punct de vedere geografic, politic şi economic. Militanţii islamişti, din tabăra rebelilor, inclusiv veniţi din alte state, au legături cu reţeaua teroristă Al Qaida. Kurzii naţionalişti au miliţiile proprii, deţinînd controlul asupra unei părţi importante în nord-estul ţării şi în unele zone din Alep. Ei sînt mult mai interesaţi de autonomie decît de o alianţă cu vreuna din părţile implicate în conflict. Creştinii minoritari sînt, în majoritatea lor, de partea lui Bashar al-Assad, temîndu-se de o victorie a islamiştilor. Cei 700.000 de druzi, adepţi ai unei ramuri a islamului şiit, înclină din ce în ce mai mult de partea rebelilor. În ciuda eforturilor SUA de a convinge membrii sectei alawite să-şi a retragă sprijinul pentru al-Assad, suportul alawiţilor pentru actualul regim de la Damasc rămîne destul de solid. În plus, fiecare dintre actorii de pe scena actuală siriană are susţinători externi.

La ora actuală, Syria este practic dezintegrată ca naţiune, la fel cum era Libanul împărţit în componente etnice, în anii 70 ai secolului trecut, sau cum este Iraq-ul, acum, după retragerea americanilor.

Pînă la găsirea unei soluţii, însă, un nou raport a evidenţiat o creştere fără precedent în ce priveşte numărul jurnaliştilor ucişi în zone de război. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor de la New York a anunţat că, anul trecut, 70 de reporteri şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi făceau datoria. Cei mai mulţi dintre cei care au decedat se aflau în zone de luptă în Syria, dar mulţi erau jurnalişti locali, ucişi pentru reportajele lor!


Tag-uri: BASHAR AL-ASSAD, BMTF, RAZBOI CIVIL, REBELI, Ryiad Mohammed Saad, SYRIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN