Talibanii amenință 70% din Afghanistan


BANNER
map

BMTF, 31 ian – O investigație jurnalistică întreprinsă de BBC la sfîrșitul anului trecut, arată situația dramatică din Afghanistan și rezultatele celor 16 ani de război purtat de Coaliția Internațională condusă de Statele Unite, și NATO, cu talibanii, după ce SIGAR - organismul public responsabil cu controlul acţiunii americane în Afghanistan - a dezvăluit marţi că Pentagonul i-a interzis să publice, spre deosebire de anii precedenţi, numărul districtelor controlate de rebeli şi proporţia populaţiei afghane care se află, mai mult sau mai puţin, sub controlul acestora. Studiul BBC arată că talibanii au acum un control total asupra a 14 districte (4% din țară) și au o prezență fizică activă și deschisă în alte 263 (66%), mult mai mare decît estimările anterioare!

Potrivit BBC, luptătorii talibani, împotriva cărora forțele americane au cheltuit miliarde de dolari încercînd să-i învingă, sînt acum activi în 70% din Afghanistan! Cercetarea, întreprinsă pe o perioadă de mai multe luni, demonstrează că numărul zonelor amenințate de talibani, sau aflate deja sub controlul acestora, au crescut, după retragerea trupelor străine în 2014, odată cu încheierea misiunii ISAF.

Guvernul afghan a negat raportul, declarînd că deține controlul asupra majorității zonelor țării. Autoritățile afghane consideră că domină o provincie dacă au instalați un șef provincial, șef de poliție și instanțe judecătorești. Dar, atacurile recente revendicate de militanții talibani și de Statul Islamic îi contrazice vădit!

Investigația BBC - desfășurată la sfîrșitul anului 2017 - oferă o imagine de ansamblu a situației securității în fiecare district afghan între 23 august și 21 noiembrie. O rețea de reporteri BBC din Afghanistan a intervievat mai mult de 1200 de surse locale individuale, în fiecare dintre cele 399 de raioane ale țării, pentru a construi o imagine completă a tuturor atacurilor militare din această perioadă. Aceste conversații au avut loc fie personal, fie prin telefon, iar toate informațiile au fost verificate cu cel puțin două surse și adesea din alte șase surse. În unele cazuri, reporterii BBC au mers la stațiile de autobuz locale pentru a găsi persoane care călătoresc în districte îndepărtate și inaccesibile pentru a verifica situația de acolo.

Rezultatele arată că aproximativ 15 milioane de persoane - jumătate din populație - locuiesc în zone care sînt fie controlate de talibani, fie talibanii sînt prezenți în mod deschis și atacă în mod regulat.

Aceștia au avansat dincolo de zona tradițională, de Sud, spre estul, vestul și nordul țării. Talibanii au revenit în provinciile Helmand, Sangin, Musa Qala și Nad-e Ali, din care au fost alungați în 2014 de trupele ISAF.

De asemenea, cercetările BBC sugerează că ISIS este mai activă în Afghanistan decît oricînd, deși rămîne mult mai puțin puternică decît talibanii.

Colectarea de date exacte și fiabile despre conflict a devenit din ce în ce mai dificilă din moment ce trupele străine s-au retras și au transmis responsabilitatea securității forțelor afghane.

Studiul BBC arată că talibanii au acum un control total asupra a 14 districte (4% din țară) și au o prezență fizică activă și deschisă în alte 263 (66%), mult mai mare decît estimările anterioare!

În zonele definite ca avînd o prezență activă și deschisă a talibanilor, militanții efectuează atacuri frecvente împotriva pozițiilor guvernului afghan. Acestea variază de la mari grupări organizate pe baze militare pînă la atacuri sporadice unice și ambuscade împotriva convoaielor militare și a punctelor de control ale poliției.

Atacurile înregistrate pe parcursul perioadei de cercetare au avut loc cu o frecvență diferită, de la o dată la trei luni (acolo unde prezența talibanilor este scăzută) la două ori pe săptămînă (unde prezența talibanilor este foarte puternică).

Mulți dintre afghanii participanții la investigația BBC au declarat că trăiesc "cu frică constantă, de fiecare dată cînd trupele guvernamentale luptă cu talibanii și sînt prinși în focul încrucișat". În districtul Sangin controlat de talibani, repondenții au descris viața ca fiind "mai bună" în timpul guvernării talibane, pentru că era pace!

BBC a efectuat investigația și în 122 de districte (puțin peste 30% din țară) care nu au avut o prezență deschisă a talibanilor. Aceste zone sînt clasificate ca fiind sub controlul guvernului.

În cursul anchetei, s-au descoperit, de asemenea, dovezi ale unei majorări fiscale impusă de talibani în întreaga țară. În raioanele în care sînt prezenți în mod deschis, militanții forțează fermierii, companiile locale și chiar convoaiele de mărfuri comerciale să le plătească impozit, lăsînd în același timp guvernului să plătească factura pentru servicii de bază, cum ar fi școlile și spitalele.

Cercetarea BBC a fost super-vizată de rețeaua analiștilor din Afghanistan, cu sediul la Kabul, care operează în Afghanistan din 2009.

 

 

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, BBC, CONTROL, INVESTIGATIE, JURNALISM, MASS-MEDIA, PRESA, TALIBANI, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN