Un militar al FOS americane a fost ucis de ISIS în Afghanistan


BANNER
FOS

BMTF, 4 ian - Un militar al Forțelor Speciale americane, care a fost ucis în Afghanistan luni, cu focuri de armă de calibru mic, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare terestră, au declarat miercuri oficialii militari ai Pentagonului. Sergentul Mihail Golin, 34 de ani, a fost ucis în districtul Achin din provincia Nangarhar, o zonă în care forțele americane lupă atît împotriva Statului Islamic, cît și împotriva talibanilor. Statul islamic din Khorasan, și-a stabilit acolo cartierul general, în zona montană de-a lungul frontierei pakistaneze în 2014, iar armata americană a lansat raiduri și atacuri aeriene în 2017, intensificîndu-și campania împotriva acestuia.

Oficialii militari americani au recunoscut pentru prima datăincidentul marți, într-un comunicat de presă, adăugînd că alți patru membri ai FOS au fost răniți în incident. Doi dintre aceștia au primit îngrijiri medicale și se află în stare stabilă, iar ceilalți doi au revenit în structurile combatante, se scrie în comunicatul de presă.

Oficialii militari americani din Afghanistan au refuzat să furnizeze informații suplimentare despre incident.

pitanul de marină Tom Gresback, purtător de cuvînt al armatei americane de la Kabul, a declarat marți că "a existat o cantitate enormă de activitate cinetică în districtul Achin", folosind un termen militar care înseamnă, de obicei, lupte cu arme de foc și alte violențe."Continuăm să lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri afghani în curățarea agresivă a unei suprafețe semnificative de teritorii în sudul Nangarhar", a declarat Gresback într-un e-mail. "Continuăm să aplicăm o presiune militară sporită asupra ISIS-K, forțînd retragerea lor de pe pozițiile ocupate în prezent."

Gresback a declarat că forțele americane și afghane înregistrează "progrese semnificative" în zonă și a prezis o iarnă lungă pentru militanții din regiune.

Cel puțin 15 operatori ai Forțelor Speciale din S.U.A. au murit în Afghanistan în 2017, inclusiv 11 în acțiuni ostile. Șapte din cei 11 uciși în luptă au murit în provincia Nangahar. Cea mai recentă acțiune de luptă a avut loc pe 16 august, cînd un alt militar american, membru al celui de-al 19-lea grup de forțe speciale, a fost ucis de un dispozitiv exploziv improvizat.

Generalul John W. Nicholson, comandantul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan (RSM), a declarat reporterilor Pentagonului, în cadrul unui briefing din 28 noiembrie, că ISIS-K era prezent, la un moment dat, în nouă raioane care se întindeau în trei provincii din estul Afghanistanului, dar operațiunile de combatere a terorismului conduse de SUA au redus prezența acestei grupări la trei. Militanții din Achin au fost împinși în munții care înconjoară Pakistanul și încercau să se deplaseze spre vest, de acolo, prin punctele de acces din munți, a spus generalul. "Amintiți-vă că majoritatea acestor luptători Daesh au venit din Pakistan", a spus Nicholson, folosind un nume alternativ pentru ISIS. "Ei trec prin trecătorile din sudul Nangahar și revin înapoi la locația lor de origine."

Generalul a spus că în Nangahar erau probabil aproximativ 600-800 de luptători ISIS. Alți 300 au fost împrăștiați în alte două provincii, în estimarea sa: provincia Kunar, care se învecinează cu Nangahar și Jowzjan, în nord-vestul Afghanistanului.

 

 


Tag-uri: AFGHANISTAN, FOR, ISIS, USA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN