UPDATE 2: STATUL ISLAMIC A ATACAT ACADEMIA MILITARĂ DIN KABUL


BANNER

 

KABUL

 

BMTF, 29 ian - UPDATE 2 - Statul Islamic (SI) a revendicat luni atacul comis astăzi asupra Academiei militare din Afghanistan, situată la Kabul, soldat cu cel puţin cinci morţi și zece răniți în rîndul soldaţilor, într-un context de mare tensiune ce relevă că insurgenţii şi-au înmulţit operaţiunile.

Potrivit unui nou bilanţ al Ministerului Apărării afg
han, atacul, care a început în zorii zilei după o primă explozie provocată de un atentator sinucigaş, s-a soldat cu ''cinci morţi şi zece răniţi în rîndul soldaţilor'', a indicat pentru agenţia de presă franceză generalul Dawlat Waziri.

Potrivit acestuia, ''atacul s-a terminat'', dar nici o confirmare a acestui fapt nu a putut fi obţinută dintr-o sursă independentă.

''Doi atacatori sinucigaşi s-au aruncat în aer, alţi doi au fost ucişi de forţele noastre şi încă unul a fost prins viu'', a detaliat generalul, suger
înd că atacul a fost comis de cinci atacatori. ''Forţele afghane au confiscat un lansator de rachete, două puşti (de asalt) Kalaşnikov şi o vestă explozivă'', a adăugat el.

Statul Islamic a revendicat ''atacul sinucigaş'' printr-un mesaj difuzat de agenţia de presă Amaq, organul său de propagandă, pe reţeaua Telegram.

Forţe speciale au fost trimise în cartierul unde se află Academia, un complex imens ocup
înd peste 40 de hectare în vestul capitalei afghane Kabul, ce a fost înconjurat total de forţele de securitate şi poliţie.

Acesta este al treilea atac în doar zece zile în capitala afg
hană după cel vizînd un mare hotel de lux la 20 ianuarie şi explozia unei ambulanţe-capcană sîmbătă, atentate soldate în total cu sute de morţi şi răniţi.

 


''Atacatorii au vrut să treacă de batalion'', a indicat Waziri. Potrivit unui ofiţer din interiorul Academiei, este vorba de ''al doilea batalion de infanterie al Diviziei 111 din Kabul'', instalat la intrarea în clădire şi însărcinat cu protecţia complexului.

''O explozie puternică s-a produs la intrare, batalionul a ripostat''.

Academia Marshall Fahim, un complex imens situat în vestul capitalei Kabul în cartierul Qargah, se ocupă de formarea personalului pentru armata afg
hană, aici antrenîndu-se de la cadeţi pînă la ofiţeri de stat major. Ea este considerată un fel de şcoală militară de elită în Afghanistan şi a fost ţinta unui atac terorist în luna octombrie, cînd şi-au pierdut viaţa 15 cadeţi.

În mod normal, potrivit unui profesor, aici se află ''cel puţin 4.000 de persoane, de la cadeţi şi ofiţeri p
înă la 300-500 instructori'' afghani şi străini. ''Dar în această dimineaţă, pentru că era zi nelucrătoare, erau numai cadeţi şi ofiţerii de serviciu'', a precizat acesta, precizînd că nu se afla în timpul atacului la Academie.

Preşedinţia afg
hană a decretat luni zi nelucrătoare la Kabul ''pentru a se ocupa de răniţi'' după carnagiul provocat sîmbătă în centrul oraşului de o ambulanţă-capcană, care a făcut peste 100 de morţi şi 235 de răniţi.

 

 

 

UPDATE:Cel puţin patru indivizi au atacat, luni, una dintre principalele academii militare din Afghanistan, iar cel puţin un militar a murit şi alţi trei au fost răniţi în urma confruntărilor, a anunţat un reprezentant al Ministerului Apărării din Kabul, relatează site-ul postului France 24. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul armat, potrivit agenţiei de presă Amaq, afiliată organizaţiei extremiste, informează site-ul Reuters online. Cel puţin patru militanţi au atacat un punct de control militar aflat în apropierea academiei.

 

Un atac era în curs luni dimineaţa în zori asupra Academiei Militare din Kabul, au indicat mai mulţi responsabili pentru AFP, scrie Agerpres.

Atacul a început la ora locală 5,00 (
2,30 Ora României), cu tiruri de rachetă urmate de focuri de armă automată şi grenade, şi continua aproape trei ore mai tîrziu, potrivit unor martori confirmaţi de o sursă de securitate. Unul dintre atacatori s-a aruncat în aer după ce a detonat o bombă.

Este cel de-al treilea eveniment de acest gen la Kabul în zece zile după atacul ce a vizat hotelul Intercontinental, pe 20 ianuarie, şi explozia unei ambulanţe-capcană, în centrul oraşului, s
îmbătă.

Operaţiunea nu a fost revendicată.

"Am numărat patru atacatori. Trei soldaţi afg
hani au fost răniţi iar acum atacatorii sînt asediaţi de forţele speciale afghane", a precizat aceeaşi sursă de securitate, puţin înainte de ora 3,30 GMT, sub acoperirea anonimatului.

"Confirm că academia militară este atacată la Chahrahi Qambar", a indicat purtătorul de cuv
înt al poliţiei din Kabul, Basir Mujahid.

Purtătorul de cuv
înt al preşedinţiei afghane, Shah Hussain Murtazawi, a arătat într-un mesaj că atacatorii au fost "arestaţi la primul baraj".

Academia Marshall Fahim, situată în nord-vestul Kabulului, este o şcoală militară de elită care pregăteşte, pentru armata afg
hană, de la cadeţi pînă la ofiţeri de stat major.

 
Tag-uri: ACADEMIA MILITARA, AFGHANISTAN, ATAC, KABUL, STATUL ISLAMIC KHORASAN, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN