Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor


impunity

BMTF, 2 nov - Adunarea Generală a ONU a proclamat 2 noiembrie drept Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists - IDEI) în Rezoluția Adunării Generale A/RES/68/163. Data a fost aleasă pentru comemorarea asasinării a doi jurnaliști francezi în Mali, la 2 noiembrie 2013.

În mesajul adresat cu prilejul marcării în 2017 a acestei zile, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, subliniază că din 2006 pînă în 2016, nu mai puțin de 930 jurnaliști au fost uciși. Doar în 2016, un număr de 102 jurnaliști și-au pierdut viața, în timpul în care efectuau activități de serviciu. Dar ce face și mai greu de suportat agresiunile împotriva jurnaliștilor, menționează directorul general UNESCO, este faptul că în cele mai multe cazuri, făptuitorul sau făptuitorii nu sînt niciodată aduși în fața justiției.

Potrivit ONU, situația privind numărul jurnaliștilor care și-au pierdut viața în ultimul deceniu, în demersul de a aduce știri și informații publicului, este îngrijorătoare.

Aceste cifre nu includ însă mulți jurnaliști care suferă zilnic de atacuri non-fatale, cum ar fi tortura, disparițiile forțate, detenția arbitrară, intimidarea și hărțuirea atît în situații de conflict, cît și în situații non-conflictuale. În plus, există riscuri specifice cu care se confruntă jurnaliștii femei, inclusiv atacurile sexuale.

Grav este faptul că doar unul din zece cazuri comise împotriva lucrătorilor din domeniul mass-media în ultimul deceniu a condus la o condamnare. Impunitatea încurajează autorii crimelor și, în același timp, induce o stare de nepăsare în cadrul societății. Impunitatea generează impunitate și alimentează un cerc vicios, arată ONU.

Potrivit raportului general al directorului general UNESCO din 2016 privind siguranța jurnaliștilor și a pericolului impunității, doar 8% din cazurile de ucidere a jurnaliștilor, condamnate de UNESCO în ultimul deceniu, au fost soluționate.

Rezoluția ONU privind marcarea Zilei internaționale de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor condamnă toate atacurile și violența împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor mass-media.

Aceasta îndeamnă, totodată, statele membre să depună toate eforturile pentru a preveni violența împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor mass-media și pentru a se asigura că autorii crimelor împotriva jurnaliștilor sînt aduși în fața justiției, iar victimele au acces la căile de atac adecvate.

În plus, actul solicită statelor să promoveze un mediu sigur și favorabil pentru jurnaliști pentru a-și desfășura munca în mod independent și fără interferențe nejustificate.

Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ), cea mai mare organizație din lume de jurnaliști, cu 600.000 de membri, a provocat guvernele să dea dovadă de voință politică în lupta împotriva impunității pentru violență asupra mass-media profesionistă din lume.

Ziua internațională de încheiere a impunității
(IMPUNITÁTE s. f. Scutire de pedeapsă a unui infractor din cauza unor împrejurări speciale, prevăzute de lege. DEX-online) pentru crime împotriva jurnaliștilor. Jurnaliștii nu trebuie să se angajeze în auto-cenzură, deoarece se tem pentru siguranţa lor.

 
Tag-uri: IMPUNITATE, JURNALISM, MASS-MEDIA, PRESA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN