
BMTF, 24 feb – În clasamentul realizat pentru anul 2025 de publicația specializată în apărare Global Firepower, care realizează anual topul celor mai puternice armate din lume în funcție de mai mulți indicatori, România a scăzut zece poziții. În prezent, România se află pe locul 51 din 145, potrivit digi24.ro.
Pierderea relevanței structurilor de apărare ale statului român se înscrie în trendul imprimat tuturor instituțiilor fundamentale, diplomația de exemplu!, de către mandatele lui Klaus Iohannis, pe considerentul că ne apără aliații!
„Încă din 2006 Global Firepower realizează analize militare cu privire la 145 de state și forțele lor armate. Clasamentul GFP este determinat de potențialul militar al națiunilor indexînd capabilitățile forțele terestre, aeriene și navale. Numărul de militari, echipamentul, resursele naturale, puterea economică și financiară, toate sînt incorporate în peste 60 de factori de analiză care determină topul final”, scrie site-ul de analiză militară.
Conform Indexului Global Firepower, România a căzut în ultimul an cu 10 poziții în acest clasament. În 2024, țara noastră se situa pe locul 41/145, acum se află pe 51/145. De asemenea, în 2024 România se afla pe locul 11 în topul țărilor din Europa și 14 în NATO.
În ultimul an România a fost depășită, conform acestor statistici, de mai multe țări NATO precum Danemarca și Finlanda, dar și de Elveția. Malaezia, Iraq sau Chile sînt țări care și-au păstrat pozițiile și sub care România a coborît. Conform analizei GFP România stă bine din punct de vedere financiar și al numărului de militari, însă prezintă scoruri mici la capitolele „putere navală” și „putere aeriană”.
Mai în amănunt, printre punctele forte ale României sînt infrastructura feroviară, un număr suficient de corvete/fregate/nave anti mină, lansatoare de rachete și artilerie. O problemă ar fi lipsa elicopterelor de atac și a obuzierelor.
Topul mondial este dominat de SUA, urmată de – Rusia – la egalitate perfectă cu China. India, Coreea de Sud și Marea Britanie continuă clasamentul. Franța urcă pe 7, făcînd schimb de locuri cu Japonia, de altfel singurele schimbări din top 10.
Turcia și Italia închid clasamentul primelor zece țări. De precizat că Republica Moldova a reușit în ultimul an să urce cu zece poziții în clasament, acum situîndu-se pe 134/145 și devansînd Kosovo, Somalia sau Islanda. Ukraina se află pe locul 20!