O STRATEGIE PENTRU CARE MILITEZ DE MULT

BMTF, 27 mar – Comisia Europeană a lansat ieri, 27 martie a.c., Strategia de pregătire a UE pentru a sprijini statele membre și a consolida capacitatea Europei de a preveni și de a răspunde amenințărilor emergente, informează un comunicat al Executivului European. Această strategie vine în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu crize și provocări din ce în ce mai complexe, care nu pot fi ignorate. Concret, strategia include 30 de acțiuni-cheie și un plan de acțiune detaliat pentru promovarea obiectivelor Uniunii pregătirii, precum și dezvoltarea unei „culturi a pregătirii prin concepție” în toate politicile UE.

Dincolo de politicile ticăloase promovate de Comisia Europeană, dincolo de atitudinile malefice și mafiote ale unor personaje ne-alese în fruntea Europei, o astfel de strtategie este îndelung așteptată și ea reprezintă dacă nu o schimbare, cel puțin o pauză în politica de luptă împotriva încălzirii globale. Sper că cel puțin o parte dintre fondurile destinate halucinantei utopii să fie redirecționate spre acțiuni concrete. Adică, decît să investim sute de miliarde și să ne prefacem că influențăm clima planetei, că sîntem importanți ca specie, mai bine învățăm să trăim cu schimbările climatice, ne pregătim și ne antrenăm să supraviețuim în alte condiții decît cele cunoscute de societatea contemporană.

„Noile realități necesită un nou nivel de pregătire în Europa. Cetățenii noștri, statele noastre membre și întreprinderile noastre au nevoie de instrumentele potrivite pentru a acționa atît pentru a preveni crizele, cît și pentru a reacționa rapid atunci cînd se produce un dezastru. Familiile care locuiesc în zone inundabile trebuie să știe ce să facă atunci cînd apele cresc. Sistemele de avertizare rapidă pot împiedica regiunile afectate de incendii să piardă timp prețios. Europa este pregătită să sprijine statele membre și partenerii de încredere din vecinătate pentru a salva vieți și mijloace de trai”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Obiectivele și acțiunile-cheie ale strategiei includ:

Protejarea funcțiilor societale esențiale ale Europei:

    Elaborarea unor criterii minime de pregătire pentru serviciile esențiale precum spitalele, școlile, transporturile și telecomunicațiile.

    Consolidarea stocurilor de echipamente și materiale esențiale.

    Consolidarea adaptării la schimbările climatice și a disponibilității resurselor naturale esențiale, cum ar fi apa.

Promovarea pregătirii populației:

    Încurajarea populației să adopte măsuri practice, cum ar fi păstrarea proviziilor esențiale pentru cel puțin 72 de ore în situații de urgență.

    Integrarea lecțiilor de pregătire în programele școlare și introducerea unei Zile Europene a Pregătirii.

Consolidarea coordonării răspunsului la situațiile de criză:

    Crearea unui centru de criză al UE pentru a îmbunătăți integrarea între structurile de criză existente ale UE.

Consolidarea cooperării civil-militare CIMIC:

    Efectuarea de exerciții periodice de pregătire la nivelul UE, reunind forțele armate, protecția civilă, poliția, securitatea, personalul medical și pompierii.

    Facilitarea investițiilor cu dublă utilizare.

Consolidarea capacităților de previziune și anticipare:

    Elaborarea unei evaluări cuprinzătoare a riscurilor și amenințărilor la nivelul UE, care să contribuie la prevenirea crizelor precum dezastrele naturale sau amenințările hibride.

Intensificarea cooperării public-privat:

    Crearea unui grup operativ de pregătire public-privat.

    Formularea de protocoale de urgență cu întreprinderile pentru a asigura disponibilitatea rapidă a materialelor, bunurilor și serviciilor esențiale și pentru a securiza liniile de producție critice.

Consolidarea cooperării cu partenerii externi:

    Colaborarea cu parteneri strategici precum NATO privind mobilitatea militară, clima și securitatea, tehnologiile emergente, cibernetica, spațiul și industria de apărare.

Prin urmare, strategia se axează pe o abordare integrată a tuturor riscurilor, o abordare la nivelul întregii administrații, care reunește toți actorii relevanți, la toate nivelurile de guvernare (local, regional, național și UE) și o abordare la nivelul întregii societăți, care reunește cetățenii, comunitățile locale și societatea civilă, întreprinderile și partenerii sociali, precum și comunitățile științifice și academice.

În plus, în strînsă colaborare cu statele membre, Uniunea are capacitatea de a face față crizelor viitoare – și poate oferi soluții substanțiale și eficiente pentru cetățeni și societăți.

Ce facem noi, de ani de zile, pregătire de bază pentru supraviețuire în caz de dezastre, primește, acum, o certificare europeană. Munca noastră este esențială iar ignorarea ei devine neglijență criminală. Cel puțin!