ONG-uri denunţă finanţările UE pentru Lybia

BMTF, 19 feb – Aproximativ treizeci de organizaţii internaţionale au cerut marţi îngheţarea finanţărilor de la Uniunea Europeană către Lybia după descoperirea la începutul lunii februarie a unei gropi comune în extremul sud-est al ţării, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cadavrele a 28 de migranţi originari din Africa sub-sahariană au fost găsite într-o groapă comună, în apropierea unui centru de detenţie ilegal, în regiunea Koufra, în extremul sud-est al Lybiei, a anunţat la 9 februarie biroul procurorului general lybian.

În lumina acestor noi descoperiri şi în urma raportului publicat anul trecut de Curtea de conturi europeană care constată eşecul finanţărilor UE în Lybia faţă de riscurile pentru drepturile omului, UE trebuie să ia măsuri în Lybia, scriu într-un comunicat asociaţii internaţionale precum CCFD-Terre Solidaire, Human Rights Watch, Sea-Watch, Community Rights in Greece şi Egyptian Human Rights Forum.

Semnatarii amintesc faptul că Comisia Europeană a anunţat recent ca a întreprins măsuri de revizuire a acordurilor sale de finanţare cu Tunisia, după dezvăluiri privind încălcări ale drepturilor comise de forţele de securitate tunisiene, şi solicită să se procedeze la fel cu vecinul lor lybian.

Se pare clar că finanţările de la Uniunea Europeană, precum şi din partea statelor membre, inclusiv Italia şi Franţa, către Lybia, nu şi-au respectat promisiunea de a ameliora condiţiile de viaţă ale oamenilor care doresc să trăiască în securitate, denunţă semnatarii.

Lybia este cufundată în haos politic şi de securitate după răsturnarea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011. După cum scrie Politico Europa, într-o investigaţie publicată în luna februarie 2018, ţara este răvăşită de anii de conflicte, după ce fostul secretar de stat american Hillary Clinton a ajutat la răsturnarea lui Gaddafi prin forţarea unei intervenţii conduse de NATO care a ajutat rebelii să înlăture regimul. De atunci, Lybia a fost divizată în fiefuri conduse de lideri militari. Un guvern recunoscut de ONU conduce în Tripoli, în timp ce o administraţie rivală a preluat puterea în portul estic Tobruk. De asemenea, revoltele islamiste contribuie la instabilitatea din ţară.