
BMTF, 11 feb – Dacă nu apar modificări de… ghinion, de mîine, 12 februarie 2025, România este trenul fără naș, cîntat de Iris (premonitoriu, ca să folosesc un georgism pe placul detractorilor!). Hei, hei, nașule, Dă-te dumneata-ntr-o haltă jos/ Noi vrem liber tren/ Trenul nostru e un tren frumos!
Și s-a dat! Tîrziu, pentru că nașul nu mai era naș din 21 decembrie. Așa că…
Totuși, Curtea Constituţională a primit, luni seară, cererea de vacantare a funcţiei de preşedinte al României, în urma demisiei lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.
El a precizat că a luat această decizie pentru a nu arunca România într-o criză politică şi în context, Klaus Iohannis a catalogat demersul opoziţiei de suspendare a sa din funcţie drept inutil, nefondat şi păgubos. Şeful statului a spus că dacă referendumul ar fi fost declanşat, ar fi produs efecte negative atît în plan intern, cît şi extern.
Iohannis a precizat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.
Surse extrem, extrem de bine informate, care au legătură atît cu psihologia cît și cu psihiatria spun că humanoidul de la Sibiu a luat această decizie pentru a rămîne cu privilegiile funcției neatinse. Dacă ar fi fost demis, ar fi pierdut TOT: indemnizație, viloi de protocol, mașină, SPP, secretară etc. Deci, a ales calea mai ușoară a autoflagelării în public, mizînd pe faptul că opoziția își va retrage demersul inițiat, iar Procurorii de România nu au declanșat vreo acțiune împotriva unui penal decît la comandă. Deci… batistă avem, țambal ne mai trebuie! Deși, pînă mîine e mult și nopțile pot fi sfetnici… mă rog… Ghinion!
Și pentru că opoziția este mai mult infantilă decît inteligentă, ședinţa de plen comun, care urma să aibă loc marţi şi în care trebuia să se discute despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, a fost anulată! Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis luni anularea şedinţei de plen comun de marţi, de la ora 10:00, în care urma să se discute solicitarea de suspendare a şefului statului. Decizia conducerii Parlamentului a venit după ce Klaus Iohannis a anunţat că demisionează…
Reacțiile internaționale nu au întîrziat să apară.
Bloomberg transmite că decizia lui Klaus Iohannis, care trebuia să părăsească funcţia de şef de stat la sfîrşitul anului trecut, nu afectează imediat planurile de repetare a scrutinului prezidenţial din mai, dar ar putea reduce presiunea politică, deoarece furia publică provocată de anii de corupţie se îndreaptă împotriva partidelor tradiţionale şi alimentează extrema dreaptă.
Într-o Românie bulversată, preşedintele aruncă prosopul”, scrie Agence France Presse (AFP): „Klaus Iohannis pleacă de la preşedinţie cu un mandat extrem de controversat şi un grad ridicat de impopularitate. Deşi detractorii îl critică pentru inactivitate sau lipsă de carismă, el se autointitulează pompierul care a salvat România de la haos. În martie el a candidat la preşedinţia NATO, dar a pierdut în faţa prim-ministrului olandez Mark Rutte”.
Agenția de presă DPA scrie că preşedintele României demisionează pentru a evita suspendarea. Agenția spaniolă EFE observă că preşedintele a demisionat înainte de alegerile prezidenţiale din mai, iar agenția britanică Reuters scrie că „preşedintele în exerciţiu al României demisionează pentru a evita o acţiune, o procedură de suspendare înainte de reluarea alegerilor. Sprijinul în sondajele de opinie pentru Georgescu, care a declarat că Ukraina e un stat artificial, aproape s-a dublat de la anularea scrutinului, iar el rămîne opţiunea principală a alegătorilor, deşi nu este clar dacă i se va permite să candideze din nou”… “Cele două tururi ale alegerilor urmînd să fie reluate pe 4 și 18 mai, instanța supremă din România declarase că Iohannis, al cărui al doilea și ultim mandat a expirat pe 21 decembrie, va rămîne în funcție pînă la alegerea succesorului său. Dar, în ianuarie, trei partide de opoziție de extremă dreapta, care controlează 35% din locurile din parlament, au depus o moțiune de demitere a lui Iohannis. În condițiile în care moțiunea urma să fie supusă la vot, iar Iohannis este extrem de nepopular, analiștii au declarat că unii deputați din principalele partide pro-europene ar fi putut oferi demersului de destituire al extremei drepte majoritatea necesară”, mai notează Reuters.
BBC titrează că „Președintele României demisionează în urma presiunii acuzațiilor din cauza votului anulat”: „(…) Președintele Klaus Iohannis, aflat la două mandate,a jucat un rol în anularea controversată a alegerilor prezidențiale din România.Președintele României, Klaus Iohannis, a demisionat, cu o zi înainte de a se confrunta cu un vot de punere sub acuzare provocat de anularea alegerilor prezidențiale din țară de anul trecut. Opozanții au făcut presiuni pentru suspendarea sa din cauza deciziei de a rămâne în funcție până la un nou vot în mai. În decembrie, instanța supremă din România a anulat în mod controversat alegerile din cauza acuzațiilor de amestec al statului rus, pe care Iohannis contribuise la ridicarea lor (…)”.
Deutsche Welle precizează că Iohannis demisionează „în urma presiunilor extremei drepte” cu un „discurs emoționant”…
La București, cea mai vocală și stridentă reprezentantă a opoziției, preşedinta partidului S.O.S. România, eurodeputatul Diana Iovanovici-Şoşoacă, consideră că demisia preşedintelui Klaus Iohannis nu este un act de onoare, ci o consecinţă a presiunilor externe. Demisia de astăzi nu i-a aparţinut lui Klaus Iohannis, ci este un ordin extern. Totul este un joc politic, prin care se pregăteşte terenul pentru o nouă marionetă la conducerea României, a declarat preşedintele partidului SOS România, potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES.
Să nu ne lăsăm păcăliţi! Iohannis nu a plecat de bunăvoie! A fost forţat să plece, pentru că pierduse controlul, spune europarlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă.
Aceasta a criticat decorarea de către Iohannis a trei judecători CCR.
”Înainte de a pleca, Klaus Iohannis a semnat decretele prin care Marian Enache, Livia Stanciu şi Attila Varga, judecători ai Curţii Constituţionale, au fost decoraţi cu Ordinul Steaua României. Acest gest, contrasemnat de premierul Marcel Ciolacu, le oferă numeroase privilegii. (…) Cei trei judecători ai CCR au fost recompensaţi după ce au distrus Constituţia României şi democraţia! (…) Aceasta este realitatea pe care trebuie să o înţeleagă românii!”, a mai menţionat Diana Iovanovici-Şoşoacă.
Klaus Iohannis şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de preşedinte al României. El a menţionat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, va prelua interimar funcţia de preşedinte al României.
Potrivit unor surse bine informate, mazilirea lui Klaus Iohannis ar fi putut veni dinspre ocean. În încheierea discursului demisionar, fostul președinte a spus „Dumnezeu să binecuvînteze România“. Cu toate că în 10 ani și un pic de mandat, Iohannis nu a pomenit niciodată Divinitatea în discursurile sale iată că brusc s-a gîndit la un final apoteotic. Pentru vorbitorii de limba engleză, obișnuiți cu mesajul „God bless America“ încheierea lui Iohannis lasă loc la multe interpretări… Hei, hei, nașule…