BMTF, 1 mai – Bilanţul valului de atentate de ieri, din Afghanistan, este unul tragic pentru jurnalism: 10 jurnalişti au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi, împreună cu civili şi copii, dar şi cu opt militari români din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte Protecţia Forţei.
Cel puţin 37 de persoane, dintre care 10 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa luni în Afghanistan într-o serie de atentate sîngeroase la Kabul şi în sudul ţării, la Daman.
Un dublu atentat sinucigaş a lovit cartierul Shash Darak, din centrul capitalei afghane luni dimineaţa, fiind ucise cel puţin 25 de persoane, inclusiv fotograful şef al biroului AFP de la Kabul, Shah Marai. Alţi opt jurnalişti, care lucrau pentru diferite posturi de radio şi televiziune afghane, au fost de asemenea ucişi, şi şase răniţi, în cea de-a doua deflagraţie survenită în mijlocul reporterilor. Alături de Shah Marai, au fost ucişi: YarMohammad Tokhi, caméraman al postului ToloNews, Ebadollah Hananzi, journalist la radio Azadai (Europa Liberă), Sabvon Kakeker jurnalist la radio Azadai (Europa Liberă), Ghazi Rasoli caméraman al TV1, Norozali Rajabi (Khamoush), caméraman la TV1, Shah Marai Fezi, photographe al AFP , Salim Talash jurnalist al postului privat Mashal, împreună cu Ali Salimi caméramanul său, şi Maharam Darani, reporter la radio Azadai (Europa Liberă).
Toţi jurnaliştii au mai puţin de 30 de ani!
Atacul de la Kabul a fost urmat de un alt atentat sinucigaş la Kandahar (sud), soldat cu moartea a 11 copii, şi de moartea prin împuşcare a unui reporter afghan al BBC în limba paştună la Khost, în sud-estul Afghanistanului.
Dublul atentat de la Kabul a fost revendicat de Statul Islamic din Khorashan, care i-a denunţat într-un comunicat ”pe apostaţii forţelor de securitate şi ai media”. Cele două explozii s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi şi 49 de răniţi, potrivit Ministerului afghan de Interne.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Centrul jurnaliştilor din Afghanistan (AJC) au înregistrat nouă jurnalişti ucişi la Kabul. ”Este vorba de cel mai sîngeros atac (împotriva jurnaliştilor) de la căderea regimului talibanilor în decembrie 2001”, a subliniat RSF într-un comunicat.
La sfîrşitul dimineţii, un nou atentat, comis cu o maşină-capcană de un kamikaze, a ucis 11 copii, care se strînseseră în jurul unui convoi militar al NATO, la Daman, în apropiere de aeroportul militar din Kandahar, în sud. Un număr de 16 persoane, inclusiv opt militari români şi doi poliţişti afghani, au fost rănite în atentat, care nu a fost revendicat.
Militarii români făceau parte dintr-un convoi format din 4 maşini blindate de tip MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) care se deplasa din baza militară Kandahar către Molla Abudlah Kariz, o localitate aflată la 15 kilometri sud distanţă, în Districtul Daman. Misiunea era una de tip KLL – cunoaştere, socializare şi consiliere a liderilor locali care luptă cu talibanii. După ce militarii au coborît din blindate, în zonă s-au strîns zeci de copii cărora militarii români le-au oferit dulciuri. Atunci un kamikaze şi-a detonat maşina. Deflagraţia a ucis pe loc 11 dintre copiii veniţi după bomboane şi i-a rănit pe militarii români. După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, iar militarii răniţi au fost evacuaţi de aliaţii americani pe calea aerului. Au fost duşi la spitalul militar din Kandahar.
Unul dintre militari, plutonierul major Ionescu Marius Valentin, a fost transportat astăzi, 1 mai, la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigații medicale suplimentare și tratament de specialitate, starea lui de sănătate fiind stabilă. Valentin Ionescu a suferit răni la membrul superior drept, fiind internat, iniţial, la spitalul militar din Kandahar.
Ceilalti șapte militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, răniți și ei în incidentul produs luni, 30 aprilie, au fost externați, s-au întors în campusul batalionului românesc, unde rămîn sub supravegherea echipei medicale a detașamentului.
Şi un militar american a fost ucis luni în estul Afghanistanului, au informat forţele SUA, în acelaşi incident fiind de asemenea ucişi sau răniţi mai mulţi membri ai forţelor de securitate afghane. Un alt soldat american a fost rănit în incident şi este tratat la baza aeriană de la Bagram, cea mai mare a forţelor SUA pe teritoriul afghan, indică acelaşi comunicat.
Numărul exact al soldaţilor afghani ucişi sau răniţi nu este cunoscut. Ministerul Apărării de la Kabul a refuzat să comenteze pe marginea incidentului.
Forţele americane şi afghane şi-au intensificat atacurile şi loviturile aeriene împotriva ascunzătorilor Statului Islamic în provincia estică Nangarhar după anunţarea noii strategii a SUA în Afghanistan de către preşedintele Donald Trump în luna octombrie.