BMTF, 9 iun – După ce în nordul provinciei Kosovo au izbucnit violenţe generate de instalarea în funcţie în municipalităţi a unor primari albanezi de către autorităţile de la Pristina, emisarul Statelor Unite pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a apreciat că ar trebui să le fie acordată mai multă autonomie municipalităţilor cu majoritate sârbă, dacă se doreşte aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană a provinciei. În acest context, preşedinta din Kosovo spune că noi alegeri ar putea fi organizate în localităţile majoritar sârbe din nordul Kosovo, în cazul în care o petiţie în acest sens ar fi semnată de 20% dintre alegători. Dar dacă s-ar începe un asemenea demers, toate procedurile s-ar putea întinde pe cîteva luni.
Pentru a găsi o soluţie de a se depăşi actuala criză în nordul Kosovo şi Metohija, zilele trecute s-au deplasat la Priştina trimisul special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad -Priştina, Miroslav Lajcak, şi trimisul special al SUA pentru Balcanii de vest, Gabriel Escobar, care au avut pe această temă o discuţie cu premierul instituţiilor provizorii din Priştina, Albin Kurti. Cererile care au fost comunicate în urma discuţiilor cu Albin Kurti sînt deescaladarea situaţiei, noi alegeri în nord şi revenirea la dialog. Chiar dacă l-au avertizat pe Albin Kurti că va suporta consecinţe, dacă nu retrage forţele speciale de poliţie din nordul Kosovo şi Metohija, iar primarii albanezi să îşi îndeplinească atribuţiile din alte locaţii, acesta a fi dat însă apelurile lansate de cei doi mediatori. Reprezentantul special al UE pentru dialogul Belgrad- Priştina, Miroslav Lajcak, a transmis pe Twitter că violenţa nu este niciodată acceptabilă, că trebuie găsită urgent o soluţie politică pentru criza actuală din Kosovo şi Metohija şi a evidenţiat că preţuieşte pregătirea lui /Vučić/ să contribuie la aceasta. Gabriel Escobar a spus că escaladarea tensiunilor în nordul Kosovo şi Metohija este parţial rezultatul lipsei dorinţei din partea Priştinei de a asculta comunitatea internaţională.
Sub presiunile Occidentului şi Statelor Unite ale Americii, preşedinta Vjosa Osmani a declarat într-un interviu pentru Reuters că Kosovo ar putea organiza noi alegeri în cele patru comune din nordul Kosovo unde s-au înregistrat proteste violente, dacă 20% dintre alegători vor semna o petiţie prin care solicită acest lucru şi astfel s-ar putea asigura participarea sârbilor, pentru că cererea ar veni tocmai de la ei. Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat guvernul kosovar pentru că doreşte să intre cu forţa în clădirile primăriilor din nordul Kosovo şi Metohija, afirmînd că aceste acţiuni sînt împotriva recomandărilor SUA şi ale celor europene, că au escaladat brusc şi subliniază eforturile de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia, dar cu siguranţă că vor avea consecinţe asupra relaţiilor bilaterale cu Kosovo.
O problemă este dacă SUA pot conta pe premierul kosovar, Albin Kurti, ca şi partener, a declarat pentru Vocea Americii ambasadorul american la Belgrad, Christopher Hill şi adăugat că nu-şi aminteşte de diviziuni atît de mari între Priştina şi Washington. Premierul Albaniei, Edi Rama, a transmis astăzi preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz, versiunea textului de formare a comunităţii comunelor sârbeşti, menţionînd că această comunitate este pregătită mult timp de cei mai de seamă experţi americani şi europeni, ceea ce s-a făcut în cazul că se ajunge la această zi, a publicat portalul Albanian Post.
De asemenea, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania au condamnat decizia autorităţilor din Kosovo de a forţa accesul în clădirile primăriilor din nordul provinciei, cerîndu-le să se retragă şi să detensioneze situaţia. Comunitatea internaţională este dezamăgită şi supărată şi fiecare este responsabil de faptele sale. Nu poate fi vorba despre revenirea la normalitate pînă când sârbii nu se întorc în instituţii, a declarat şeful misiunii OSCE în Kosovo, Michael Davenport şi a adăugat că primarii nou aleşi ai comunelor din nord sînt aleşi legal, dar nu au legitimitate, astfel că este important să se desfăşoare noi alegeri în nordul Kosovo şi la ele trebuie să participe toate comunităţile din nord.
Reprezentanţii Uniunii Europene şi SUA au repetat cererea comună pentru oprirea urgentă a tensiunilor şi violenţelor pe teren, organizarea de noi alegeri cu participarea sârbilor Kcosovari şi revenirea la dialog pentru normalizare.